DUBBELT. Det har varit många turer fram och tillbaka för vad som ska gälla för fotbollen, tycker både Patrik Jansson, sportchef för Ekerö IK:s fotbollssektion, och Jesper Permerud, ordförande för Skå IK. Foto: Patrik Jansson/Claudio Britos/Mikael Sandberg

Trots corona – nu startar Ekerös juniorfotboll

Skönt att få tydliga direktiv, efter många turer fram och tillbaka. Det säger Ekerö IK om beskedet att de får köra igång barn- och ungdomsserierna. Men på Skå IK är man beredd på att även detta besked snabbt kan ändras.

  • Publicerad 16:30, 20 apr 2020

Fotbollssäsongens seriespel för barn och ungdomar kommer starta trots coronapandemin. Det beslutade Stockholms fotbollsförbund förra veckan.

– Det har varit många turer fram och tillbaka och jag tycker det har varit väldigt otydligt emellanåt. Så det är skönt med ett besked, säger Patrik Jansson sportchef för Ekerö IK:s fotbollssektion.

Jesper Permerud, ordförande för Skå IK, är dock tveksam till hur länge detta besked kommer gälla.

– Besluten kring detta har ändrats från vecka till vecka. Vi är luttrade och står stand-by för om något kommer ändras, säger han.

Kritik från Löfven

Från början såg det ut som att även dam- och herrfotbollens lägre serier skulle kunna dra igång, men det beslutet fick skarp kritik från högsta ort. "Oansvarigt och onödigt" kallade statsminister Stefan Löfven det.

När även Folkhälsomyndigheten förtydligade sina riktlinjer och vädjade till fotbollsförbunden om att ställa in seniorspelet beslutade sig Stockholms fotbollsförbund för att skjuta på seriestarten.

Men det gäller alltså inte barn- och ungdomsidrotten:

– Det är jätteviktigt att barn och ungdomar är ute och rör på sig. Skillnaden mellan träning och tävlingsmatcher i de åldersgrupperna är inte jättestora. Därför gör vi ett undantag och säger att man får spela matcher i barn- och ungdomsidrott, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens förra veckan.

Att få ett så pass tydligt besked från Folkhälsomyndigheterna gör det lättare att veta hur man som förening ska agera, menar Patrik Jansson på Ekerö IK.

"Känt mig kluven"

– Det är svårt när det ges rekommendationer som går att tolka på olika sätt. Jag har också känt mig kluven till att förbundet gjorde skillnad på träningsmatcher och tävlingsmatcher. För ungdomarna är det ju ingen skillnad mellan dem, säger han.

Vallen nobbar publik

För att minska risken för smittspridning tackar Träkvistavallen uttryckligen nej till publik.

"Vi har mer eller mindre satt en stoppskylt för föräldrar. Det viktiga för oss är att spelarna ska få träna och spela sin match, och då vill vi inte ha föräldrar som drar upp antalet människor på plats", säger Patrik Jansson.

I Svanhagen kommer Skå IK oftast inte upp i så stora publiksiffror att det blir aktuellt att tacka nej till publik, menar Jesper Permerud.

"Vi ber folk tvätta händerna, hålla avstånd, inte ta varandra i hand när de hälsar och inte komma om de är sjuka. Vi följer fortbollsförbundets och Folkhälsomyndighetens riktlinjer och så länge vi gör det tror jag inte att varken Svanhagen och Träkvistavallen är de farligaste platsen du kan vara på ur smittskyddssynpunkt", säger han.

Visa merVisa mindre

Många tips om ungdomar som dricker och kör

Nyheter Insats. Fler poliser ute på kvällar och helger Allt fler tips kommer in till polisen om unga som kör mopedbilar eller mopeder med alkohol i kroppen. Polisen vädjar nu till föräldrar om hjälp. Dessutom satsar man på att vara ute mer på kvällarna.tisdag 27/10 16:48

Klockan tio smäller det – varje dag

Nyheter Regelbundna sprängningar när ny tunnel byggs Varje dag klockan tio, sex månader framöver, blir det stopp framför Lindötunneln. Då sprängs det nämligen i berget då en ny tunnel ska ta plats.fredag 23/10 15:45