Trots blågrönt nej – SOK vägrar ge upp OS 2026

Nej till OS i Stockholm 2026 var ett av de omedelbara beskeden när den nya majoriteten i stadshuset, Alliansen plus MP, presenterades i fredags. Men Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, ger ändå inte upp hoppet om att få hit vinter-OS och Paralympics.

  • Publicerad 10:09, 15 okt 2018

– Väldigt många i Stockholm och Sverige är positiva. Vi har ett starkt stöd från näringslivet, idrottsrörelsen, civilsamhället och politiken. Dessutom upplever vi ett bra stöd från svenska folket, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

En av hörnstenarna i kandidaturen för att få OS och Paralympics 2026 till Sverige har varit att arrangemanget inte ska kosta skattebetalarna en krona, enligt kampanjledaren Richard Brisius.

”Vi har över en miljard kronor i buffert”

– Det går inte att titta på hur det varit tidigare. Nu är det helt nya tider, med nya förutsättningar för att arrangera ett OS. Nu är det en merit att göra det hållbart och billigt. Vår budget är stark. Vi har över en miljard kronor i buffert. OS-budgeten innehåller inga offentliga medel, den är helt privatfinansierad. Vi ger, vi tar inte, säger han.

Enligt Brisius är det väldigt få nya arenor som skulle behöva bygga si Stockholm. Det handlar om ett längdskidspårområde och en ishall.

– Före och efter spelen tillför de ungdomsidrotten och allmänheten efterfrågade isar för skridsko, ishockey, curling och konståkning, säger han.

Nu ska nya majoriteten uppvaktas

Nästa steg i kampanjens arbete blir nu att gå igenom exakt vilka åtaganden arrangemanget innebär för Stockholms stad med den nya majoriteten, för att försöka få den att ändra sitt snabba nej-besked.

– Vi sträcker ut handen för att samarbeta och det är viktigt att förklara att vi egentligen inte behöver någonting. Vi vill hyra några av stadens arenor, vi vill kunna ha familjeaktiviteter i Kungsträdgården och vi vill bjuda på en folkfest för alla, säger Richard Brisius.

”Chansen vi har nu är unik”

Han menar att Sverige har en unik möjlighet, som inte funnits tidigare, genom de nya reglerna som Internationella Olympiska Kommittén har tagit fram.

– Det är över sju år till 2026 så det finns gott om tid att förbereda och planera. Nu är vi en av tre kandidater som är kvar. Chansen vi har nu är unik. I framtiden hårdnar sannolikt konkurrensen då många nya städer fått upp ögonen för de nya ekonomiska förutsättningarna, säger Richard Brisius.