Stötande. Transportstyrelsen gör ett sällsynt drag och ändrar sig. Nummerplåt får innehålla orden "Badass" och är inte stötande. Foto: Mostphotos

Trots avslag – bil får heta "badass"

En Danderydsbo ville döpa sin bil till ”Badass”, men fick avslag. Efter ett extrainsatt möte på Transportstyrelsen backar man från beslutet: ”Det var ett felaktigt beslut”.

  • Publicerad 16:24, 8 okt 2020

En kvinna i 40-årsåldern, boende på Djursholm, vände sig till Transportstyrelsen för att byta nummerplåt på sin bil. Istället för en vanlig skylt ville hon att det skulle stå ”Badass”.

Hon fick dock ett nej, då myndigheten först ansåg att texten kunde upplevas som stötande. I ärendet skriver man även att det inte skulle gå att överklaga.

Men under torsdagen ändrade man sig på Transportstyrelsen.

– Det var ett felaktigt beslut, säger Mikael Andersson, presschef på myndigheten, till Mitt i Danderyd.

– Det fattades inte i total enighet. Den interna diskussionen har tagits upp på nytt i en större gruppering på Transportstyrelsen

Djursholmsbon har skickat in två ansökningar, för att byta nummerplåt till ”Badass” och ”Badass1”, som sedan har blivit ett ärende. Men även där har det blivit fel på myndigheten, i hanteringen av ärendet, då den första ansökan hade ett extra ”s” på slutet.

Nu söker myndigheten kontakt med Djursholmsbon för att rätta till allt.

"Försöker vara konsekventa"

Ett annat fall som Mitt i har rapporterat om, tidigare i mars, är en Solnabo som fick avslag när hen ville ha orden ”Lucifer” på sin bil.

Mikael Andersson svarar på var gränsen går för vilken skylt som är okej.

– Vissa fall är enklare än andra. Vi försöker vara konsekventa i vår bedömning. Vi säger exempelvis nej till allt som anspelar på droger, religion, svordomar eller brott. Det är områden där vi sätter ned foten, säger han.

Hur ofta ändrar man beslut om det här?

– Det är mycket sällan och då primärt åt andra hållet.  Alltså skyltkombinationer som vi konstaterat väcka anstöt i efterhand.