Trots återkommande olyckor – uråldriga hissar helt lagliga

Varje vecka sker hiss-incidenter i Stockholm. Samtidigt tillåter dagens regler att 100-åriga hissar används med samma säkerhetsnivå som när de installerades.

  • Publicerad 04:57, 15 aug 2019

Hissar som slutar fungera eller där människor kläms eller fastnar.

Varje vecka sker incidenter med hissar, enligt Hissförbundet.

Men trots hårda EU-regler om hissars säkerhet tillåts i dag hundraåriga hissar att ha samma säkerhetsnivå som när de installerades vid förra seklets början.

EU:s regler gäller nämligen bara nya hissar, något som Sveriges radio rapporterat om.

Ska ha korgdörr och telefon

En modern hiss ska vara utrustad med en korgdörr som hindrar klämrisk, likaså ska det finnas en fungerande telefon och hissen ska också vara tillgänglighetsanpassad.

Hissar med omodern teknik finns framförallt i bostadshus som är trettio år eller äldre, men för dessa gäller alltså inte EU-direktiven.

Incidenterna avlöser varandra

Mitt i har bara under det senaste året skrivit om flera hiss-incidenter på olika håll i Stockholm.

I augusti 2018 fastnade exempelvis en tvåårig pojke med ena armen i en hiss i Norsborg. I juni 2019 klämdes en elvaårig i en hiss i Nacka. Båda undkom utan skador.

Ibland är det husdjur som far illa. Enligt Hissförbundet rapporteras ett ökat antal händelser där hundar stryps när hunden går in först i hissen och fotocellen inte känner av kopplet.

Vissa hissar är notoriska. Ett exempel är från februari 2019, hissar i tre hus i Rågsved hade under två år fått användningsförbud 15 gånger. Trots förbudet hade hissarna inte stängts av.

En del hissar blir stående under långa perioder. I ett flerfamiljshus i Rinkeby hade hissen felanmälts 18 gånger 2018. De som bodde i huset fick bära barnvagnar och rollatorer upp för trapporna.

Nybohovshissen har stått still 60 gånger i år

När Mitt i tidigare i år pratade med Hissförbundet var beskedet att det går att komplettera äldre hissar med en innerdörr, för att förhindra klämrisken, men att det i dag inte finns några sådana krav på fastighetsägare.

Samlar in statistik

Sedan ett par år har Hissförbundet börjat samla in statistik över hissolyckor i landet. Statistiken är ännu inte färdigställd och publicerad och förbundet gör bedömningen att mörkertalet över olyckor är mycket högre än det som rapporteras in.

Men förbundet gör samtidigt bedömningen att medvetenheten om hissars brister ökar. Och att de som har ansvar för hissar blivit bättre på att rapportera in olyckor.

I dag finns omkring 120 000 hissar i Sverige. Allra flest hissar finns i Stockholmsregionen.