Trollbäcken kan få 200 nya bostäder

200 nya lägenheter och nya restauranglokaler ska byggas i Södergården, enligt ett nytt förslag. Om det går igenom rivs Shellmacken och två restauranger som finns där i dag.

  • Publicerad 15:24, 1 jun 2015

Ett par privatbostäder, Shellmacken samt krogarna Banthai och Indiska köket ska ge plats åt 200 nya lägenheter – allt enligt en ny byggplan för Södergården.

Tanken är dock att det kluster av restauranger som växt fram i den aktuella korsningen ska tas till vara.

– Det är ju det som gör hela platsen! Vi vill bygga vidare på det och säkerställa att det åtminstone blir lika många restauranger som i dag. De nya husen ska byggas flexibelt så att de kan användas till restauranger, säger kommunens planchef Heléne Hallberg.

Om samma personer som driver restaurangerna i dag ska flytta in i de nya restauranglokalerna är dock fortfarande oklart.

De planerade bostadshusen ska som högst längs med Vendelsövägen ha fem våningsplan, men byggas så att de uppfattas som fyravåningshus.

Kommunens önskemål är att samtliga lägenheter blir bostadsrätter, eftersom det redan finns hyresrätter och villor i närheten. Får kommunen som man vill nappar också fler fastighetsägare i korsningen på att bygga bostäder där.

– Vi har diskussioner med samtliga fastighetsägare, men kan inte tvinga någon att riva och bygga nytt. Det kan bli så att någon bevarar ett hus och bygger ovanpå, säger Heléne Hallberg.

På ännu längre sikt finns också tankar på att snygga upp hela Vendelsövägen fram till Alléplan.

– Vi vill bland annat få till bättre skolvägar. Men allt hänger på att även den andra bensinmacken längs Vendelsövägen försvinner, säger Heléne Hallberg.

Fram till den 18 juni kan alla som vill tycka till om de nya bostadsplanerna.