Klockan 14.54 den 26 mars börjar två män få panik. De kontaktar varandra via den krypterade mobilappen Anom men kvinnan som klockan 14.25 skulle lämna två resväskor med drygt 47 kilo hasch i Älta svarar inte längre. De anar inte att polisen ser allt de skriver.

”Åkte dina grabbar fast”

”Ja”

”Kan dom ha hängt med hela vägen till adressen”

”Vilken soppa”

Kvinnan har redan gripits och väskorna hon fyllt med hasch i sin mammas lägenhet i Bromma beslagtagits.

Skapat av FBI

Det krypterade chattprogrammet Anom har i själva verket skapats av FBI och ingår i operationen Trojan Shield. Polisen i Stockholm har därför kunnat följa hela konversationen.

Drygt en timme tidigare har en man gripits vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. I bilen hade han två resväskor med drygt 55 kilo hasch som också hade packats i lägenheten i Bromma.

Infiltrerade chattar

Infiltrationen i krypterade chattprogram som Anom och Encrochat har gett polisen nya kunskaper om de kriminella gängen.

– De här nätverken samarbetar i vissa delar på ett sätt som vi inte har känt till tidigare. Det är som olika entreprenörer som samarbetar i vissa delar med olika partier narkotika. I Anom har vi precis som i Encrochat kunnat se hur de planerar grova våldsbrott och förmodligen mord, säger Magnus Mowitz, operationsledare för Trojan Shield hos polisen i region Stockholm.

Rättegången mot kvinnan och tre män som misstänks för synnerligen grova narkotikabrott och narkotikasmuggling pågår under flera dagar i oktober.

Fler åtal väntar

Magnus Mowitz är övertygad om att fler åtal mot kriminella i Stockholm är att vänta efter Trojan Shield.

– Jag antar att vi kommer att se åtal även för mord, stämpling till mord eller anstiftan till mord i det här materialet.

Finns det mord som ni inte har kunnat stoppa för att ni riskerat att röja operationen?

– När vi har haft den typen av indikation har vi kunnat ingripa i olika former.

Som Mitt i har berättat tidigare värvas barn i bland annat Orminge till knarkkurirer av kriminella nätverk. Magnus Mowitz tror att operationer som Trojan Shield kan hjälpa till att stoppa den utvecklingen.

– Vi hoppas att det här ur ett lokalt perspektiv gör att vi inte får den här nyrekryteringen av ungdomar.