Trist förskola – då ryckte föräldrarna in

På Backens förskola tog föräldrarna själva initiativet till att rusta upp förskolegården. Nu vill de att Solna Stad satsar mer på förskolorna.

  • Publicerad 16:38, 16 nov 2017

I veckan var det premiär och avtäckning av förskolan Backens nya, uppfräschade gård. Flera föräldrar var på plats, tillsammans med förskolechefen Håkan Hindell och barnen sprang nyfiket mellan den nya lekkiosken och väggarna prydda med nya pedagogiska och fantasifulla motiv.

– Det har varit ett samarbete mellan förskolan och föräldrarna för att förbättra utomhusmiljön för att göra den mer fantasiberikad. Personalen på förskolan har bidragit med att tala om lite riktlinjer, men annars är det föräldrarna helt fullt som har fått möjlighet att göra det här, säger Håkan Hindell.

Är det vanligt med liknande samarbeten mellan föräldrar och förskolan?

– Det förekommer, men det här har uppkommit för att föräldrarna tyckt att vi borde fräscha upp. Jag tror att föräldrarna tyckt att det varit trevligt att mötas för att bidra till en trevligare miljö.

Jag blev förskräckt när jag såg utomhusmiljöerna

Det var för drygt ett år sedan som föräldern Nicole Randa fick tanken att förskolan Backens gård borde fräschas upp.

– Jag blev förskräckt när jag såg hur utomhusmiljöerna ser ut på förskolorna i Solna. De är så gråa och bara en massa sand. Jag ville göra det mer färgglatt. Det var då jag fick den här idén, säger Nicole Randa.

Tillsammans med andra föräldrar med barn på Backens förskola startade hon en grupp som skulle jobba för en upprustning av utomhusmiljön och förde en dialog med Håkan Hindell.

Förskolan har själva bekostat och bidragit med att snickra ihop en disk i en sliten bod, som nu blivit en kiosk. Färgen har bekostats av förskolan och de har även fixat till rabatterna, på initiativ av föräldrarna. De alster som nu pryder väggarna i utomhusmiljön har skapats av föräldrarna själva.

– Vi tycker det är jättekul att göra det här och barnen blir superglada, säger Erik Blau, som är en av föräldrarna som deltagit.

Förskolorna i Solna är otroligt eftersatta

Föräldrarna menar dock att det finns en större anledning till att de tagit detta initiativ.

– Vi vill belysa och kanske skapa en debatt om varför det inte satsas mer på förskolorna i Solna stad. De är otroligt eftersatta, säger Erik Blau.

Föräldrarna hade velat göra mer och har själva gått in med en del av pengarna som behövts för upprustningen.

– Det är en viktig del i debatten. Vi har gått in med egna pengar för att Solna stad inte kunnat bidra fullt ut. Det ska inte behöva vara så. En förskola som är så eftersatt ska kommunen investera i. När de har gjort mindre förändringar på gården tidigare har det till och med varit spikar som stuckit upp och plankor som varit av, utan att någon velat göra något åt det innan vi verkligen påpekar det, berättar Erik Blau.

Nicole Randa och Erik Blau vill poängtera att ingen skugga ska falla över pedagogerna på förskolan och förskolechefen Håkan Hindell.

– Det här är på politisk nivå. De behöver mer resurser från Solna stad.