Äldreomsorgens läge i Täby har stabiliserats, enligt Claes Lagergren. Foto: Mostphotos

”Trist att man pratar om att äldreomsorgen har misslyckats”

Vi gör åter ett nedslag i äldreomsorgen i Täby. Socialchef Claes Lagergren tycker att det blivit bättre. Även om han är rädd att folk ska slappna av för tidigt.

  • Publicerad 15:39, 20 maj 2020

Förra veckan återvände vi till Näringslivet som en av de tre aktörer eller representanter för tre olika områden som alla påverkas av hur covid-19 slår mot samhället.

Vi har sedan pandemins utbrott tagit tempen på skola, äldreomsorg och näringsliv där vi återkommande ställer samma frågor för att få en bild av läget.

Nu är det dags för äldreomsorgen och Claes Lagergren.

Hur bedömer du läget nu?

– När det gäller personalläget har det stabiliserat sig. Det är högre frånvaro än vanligt, men stabilt. Vi ser också att människor som avsade sig hemhjälp i början av pandemin nu återvänder och vill ha hjälp, och det är bra. Fortfarande finns det tveksamheter att flytta till ett boende. Kan man avvakta så gör många det.

När det kommer till frågan om att särskilda boenden haft många smittade säger Claes Lagergren att Täby varit förskonade om man jämför med andra kommuner i Stockholmsområdet.

–  Jag tycker att det är tråkigt att man pratar om att äldreomsorgen har misslyckats. Då saknar man kunskap om hur äldreomsorgen funkar. Det är inget sjukhus. Man hyr en lägenhet med personal dygnet runt. Men det handlar om omvårdnad och att kunna ge de mediciner som är ordinerat av läkare. Om någon blir sjuk på ett boende så åker de ju in till sjukhuset, precis som oss andra. Och det är läkaren som bestämmer vem som ska åka in. Äldrevården har ställt om på väldigt kort tid för vi är såklart inte riggade för att klara en pandemi.

Något som blivit bättre sen sist?

– Ja absolut. Bland annat med skyddsutrustning. Men vi har fortfarande behov av munskydd och ytdesinfiktion. Det ska ju vara rätt utrustning, inte några hemmasnickrade grejer. Och personalen är inte lika sjuk. Det har också blivit mer rutin på saker, läget är inte lika spänt längre. Jag är väldigt stolt över det arbete som görs.

Claes Lagergren säger att det än så länge inte går att tala om något normalläge, men att man på något sätt vant sig vid de nya omständigheterna. Men det är inte odelat positivt att man vant sig, tror han. 

– Jag kan se att det finns en risk för att man slappnar av för snabbt. Men än är inte faran över och det är inte läge att öppna upp. Det är fortfarande besöksförbud som råder på boendena.

Hur mår din organisation nu? 1-10. 1 normalläge och 10 exceptionellt tufft. Du svarade ungefär 4 sist.

– Skulle nog säga tre, kanske två. Det går framåt.