Trio hyllas som årets kulturstipendiater

Mattias Käck skriver. Melvin Gustafsson sjunger. Felicia Wibom skapar inom bild och form. De får alla kulturstipendium av Enköpings kommun.

  • Publicerad 10:17, 20 nov 2020

Årets kulturstipendier från Enköpings kommun går till Mattias Käck, Melvin Gustafsson och Felicia Wibom.

De har alla, som det heter i statuterna, "gjort värdefulla insatser för kulturens utveckling i Enköping".

Författaren Mattias Käck, 37, får vuxenstipendiet. Han debuterade 2018 med en minnesbok om poeten Harriet Löwenhjelm och gav i fjol ut den rikt illustrerade barnboken Tiden tar semester.

Han är född och uppvuxen i Tranås, men bor sedan flera år i Enköping där han jobbar som bibliotekarie.

Mattias Käck tilldelas vuxenstipendiet på 30.000 kronor med motiveringen: ”Mattias har ett starkt och mångfacetterat författarskap som med sitt poetiska språk når en bredd av läsare. Han har ett personligt tilltal till sin läsare och lyfter både kvinnoperspektivet och tidens betydelse för såväl det lilla barnet som den vuxna människan”.

Felicia Wibom och Melvin Gustafsson får årets kulturstipendium för barn och unga.

I hennes motivering står det bland annat: ”Felicia visar på stor nyfikenhet och kreativitet när hon utforskar området bild och form".

I hans motivering står det bland annat: "För sin sång som berör alla som lyssnar".

Ungdomsstipendierna är på 5 000 kronor vardera.

Westerlundska inför fjärrundervisning – igen

Nyheter Westerlundska gymnasiet övergår till att delvis undervisa på distans. Bland annat för att minska trängseln i skolan matsal. – Det finns en oro både bland elever och personal, säger Carina Westh som...torsdag 26/11 11:41

Bestulen på golfklubbor? Se hit!

Nyheter Golfklubbor som tros vara stulna har hittats. En man misstänks ha misshandlat en kvinna. Det är något av dagens blåljusrapport.torsdag 26/11 10:54