Öppen gata. 14-åringen promenerade ihop med två andra personer när han sköts med flera pistolskott. Foto: Arkivfoto/Olle Anrell

Trio får fängelse efter skjutning mot 14-årig pojke

En 14-årig pojke sköts ner på öppen gata i Kärrtorp och var nära att dö. Nu har tre män dömts till fängelse – men inte för mordförsök.

  • Publicerad 12:08, 13 okt 2020

Fem skott hördes plötsligt på Fyrskeppsvägen i Kärrtorp på kvällen den 2 mars. Skotten avlossades från en hyrbil och tre skott träffade en 14-årig pojke i magen, handen och höften. Han fördes till sjukhus, där han opererades och vårdades med svåra skador i tre veckor.

Några dagar senare greps de tre män som satt i bilen. Männen har nu dömts av Södertörns tingsrätt till fängelse, för synnerligen grov misshandel och framkallande av fara för annan.

Vill inte betala skadestånd

En 23-åring och en 22-åring döms till sju års fängelse och en 18-åring döms till fängelse i 3 år och 6 månader. Männen ska också gemensamt betala knappt 130 000 kronor i skadestånd till offret.

Domen kan överklagas fram till den 30 oktober. Under tiden kommer två av männen hållas var i häktet. 22-åringen har redan börjat avtjäna ett fängelsestraff för ett rån vid ett tidigare tillfälle.

Samtliga tre har nekat till brott och vill inte betala skadestånd.

Promenerade med två andra

14-åringen promenerade tillsammans med två andra personer på Fyrskeppsvägen, när hyrbilen bromsade in och skotten avlossades. Enligt tingsrätten fanns det en fara för att även de andra två personerna skulle skada sig.

Bevisen räcker inte

Tingsrätten dömer alltså inte männen för mordförsök. Rätten konstaterar att 14-åringen träffades från nära håll och var nära att dö, och att skytten hade kunnat dömas för mordförsök. Men rätten konstaterar samtidigt att man inte vet vem av de tre som gjorde vad i bilen, bara att en körde bilen, en spanade efter 14-åringen och en höll i vapnet. Enligt rätten finns det tillräckliga bevis för att alla i bilen varit med på att målet med bilresan var att skjuta 14-åringen och på det sättet skada honom.