SILVER. Väsbybon Tilda Månsson, 17, knep silvret i triathlon i junior-EM. Foto: Sweden Triathlon

Triatleten Tilda får Lions ungdomsstipendium

Det blir triatleten Tilda Månsson, 17, som får årets ungdomsstipendium från Lions Club i Upplands Väsby.

  • Publicerad 11:42, 12 okt 2021

Vi delar för tredje året ut detta ungdomsstipendium på 10 000 kr till en ungdom bosatt i Upplands Väsby kommun som gjort berömvärda och inspirerande insatser inom kultur eller idrott.

Stipendiet, som utgörs av 10 000 kronor, delas ut för tredje året i rad.

Juryns motivering lyder: "Tilda är framgångsrik som idrottare men även en god kamrat och förebild för andra ungdomar. Hon är på väg ut i världen och vi hoppas att detta stipendium kan hjälpa henne utvecklas vidare genom erfarenhet från större tävlingar bland annat då hon i början av november representerar Sverige på Junior-VM Triathlon i Portugal.”

Får vänta till november

I vanliga fall brukar stipendiet delas ut på Världslionsdagen den 8 oktober.

– Men i år avvaktar vi till den 10 november då vi hoppas få träffa Tilda med en guldmedalj om halsen, säger Kristina Klempt, stipendieansvarig i klubben.

Stipendiet delas ut till en ungdom som bor i Väsby och som har gjort berömvärda och inspirerade insatser inom kultur eller idrott.

– Denna gång till en duktig kvinnlig idrottare med intentionen att bli bäst i världen samtidigt som hon sköter sina studier och är en förebild före yngre klubbmedlemmar. Ett av Lions syften är att uppmuntra duglighet och ansvarskänsla, säger Kristina Klempt.

Nominerad av tränaren

Det var Tildas tränare Henrik Jansson, ungdomstränare i Väsby SS Triathlon, som nominerade Tilda Månsson till stipendiet. Hon har under sommaren tävlat flera gånger med stor framgång:

"Den 19 juli vann hon en silvermedalj på Junior EM triathlon i Kitzbühel Österrike. Det trots att hon fortfarande är ungdom och inte blir junior förrän nästa år och således är två år yngre än många av sina medtävlande. Det var Sveriges första Junior EM-medalj. Den 8 augusti vann hon SM triathlon på sprintdistansen. Hon vann som ungdom alltså utöver Ungdoms SM, Junior SM och SM för senior bara 17 år gammal", skriver hennes tränare.

Visa merVisa mindre