Tretton döda av skjutningar i år

Tretton personer har dött av skjutningar i år, fram till den 19 oktober. Det är sex stycken fler än under samma period förra året. I södra Stockholm har flest mord inträffat, varav ett skedde i Storvreten i början av september.

  • Publicerad 15:40, 27 okt 2017

Det är dystra siffror som polisen har att jobba med när det kommer till antalet skjutningar som skett i Stockholms län i år. Enligt Polisens egen sammanställning hade tolv personer avlidit i de totalt 101 skjutningar som konstaterats fram till den 18 oktober i år. Den 19 oktober sköts ytterligare en person till döds i Dalen, vilket gör att totalt tretton personer dött av skjutningar i år. I endast en tredjedel av fallen står någon åtalad eller har kunnat dömas för dåden.

Flest i södra Stockholm

Flest mord har inträffat i södra Stockholm, alltså i polisområde Stockholm Syd. Här har åtta av morden inträffat, varav ett skedde i Storvreten lördag andra september. När Lokaltidningen Mitt i kollade på fredagseftermiddagen hade ännu ingen gripits för skjutningen som resulterade i att en man i 30-årsåldern dog. Inte heller har polisen några uppgifter att gå ut med om de hittat bilen som försvann från platsen efter skottlossningen.

Färre mord i fjol

I fjol sköts sju personer till döds under samma tidsperiod. Antalet skjutningar var princip lika många, 103 stycken, i fjol.

– Skjutningar med koppling till gängkriminalitet är mycket svårutredda. En förklaring är att få vill träda fram och vittna. Det gäller både direkt drabbade såväl som övriga som kan ha information. Men i år har vi ett antal fall där vi, trots i övrigt dystra siffror, fått resultat, säger Jan Evensson, som leder det riktade polisarbetet mot det grova våldet i region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Färre skadade

Antalet skadade har dock minskat något. Mellan den 1 januari och 18 oktober har 35 personer vårdats för skottskador. Förra året hade 40 skottskadats under samma period.

Sedan i våras klassar Polisen den grova brottsligheten med skjutvapen som en särskild händelse, vilket innebär att Polisen prioriterar om sina resurser för att bemöta krisen.

– Insatser för att både förhindra att brott sker och kraftfulla utredningsresurser efter att brott har skett är av stor vikt, säger Jan Evensson i pressmeddelandet.

 

 

Fakta

Skjutningar totalt i Stockholms län mellan 1 jan 2017 – 18 oktober 2017

 

Polisområde Nord

Skjutningar: 49
Döda: 5
Skadade: 13

 

Polisområde City

Skjutningar: 3
Döda: 0
Skadade: 1

 

Polisområde Syd

Skjutningar: 49
Döda: 7
Skadade: 21

 

TOTALT

Skjutningar: 101
Döda: 12
Skadade: 35

Visa merVisa mindre