PRIS. Förra veckan hyllades Gunilla Lundgren för trettio års arbete på Rinkebybiblioteket. Här Gunilla Lundgren och Alexandra Pascalidou när de presenterade årets pristagare på stadsbiblioteket. Foto: Olof Plym Forshell

Trettio år med Nobelpristagare

I trettio år har Gunilla Lundgren lockat Nobelpristagare till Rinkebyskolan, och förra veckan hyllades hon för sitt arbete. "Hon har varit en stor inspiratör", sade Ingela Henriksson på Rinkebyskolan.

  • Publicerad 07:19, 21 dec 2018

I år blev det som bekant inget vanligt Nobelpris i litteratur – men väl ett alternativt. Och i år, precis som andra år, lockades pristagaren till Rinkebyskolan för att möta elever.

Projektledaren för detta arbete har under trettio års tid varit Gunilla Lundgren. Förra veckan hyllades hon för sitt långa engagemang på Nobelveckans avslutningsfest på Rinkebyskolan.

– Det är fantastiskt det hon har gjort. Det säger Ingela Henriksson, speciallärare på
Rinkebyskolan, och fortsätter:

– Eleverna har lärt sig så mycket – även sådant som man inte vanligtvis får lära sig i skolan. De har tagit del av Nobelpristagarnas litteratur, som inte är någon lätt litteratur. Det är litteratur som vänder sig till vuxna, men Gunilla tydliggör att också barnen kan få ut något av den här litteraturen.

– Det har också gett Rinkeby positiv uppmärksamhet. Som en elev sade vid ett tillfälle: "det är inte så ofta det kommer kändisar hit".

Har varit spännande och storslaget

Gunilla Lundgren själv säger att arbetet har varit enormt roligt.

– Vi har fått träffa så många. Det finns inget annat bibliotek, förutom Nobelbiblioteket, som har haft så många besök av Nobelpristagare. Det har varit spännande och storslaget.

Hon säger att det inte har varit särskilt svårt att locka pristagarna till Rinkeby.

– Det är ju ett ovanligt projekt, och det har spritt sig. Vi gör det ju oerhört seriöst; det är ju inte bara elever som viftar till pristagarna. Vi gör till exempel alltid ett häfte, som pristagaren får på sitt eget språk. Mario Vargas Llosa sade till exempel att det här var det bästa som hände på hela Nobelveckan.

– Rinkeby är ju en internationell stadsdel. Priset är också internationellt; många författare är flerspråkiga och många skriver i exil. Så det passar utmärkt att göra det här i Rinkeby.

Hon avvisar rykten som säger att hon skulle sluta med Nobelarbetet.

– Nej, vi ska inte sluta. Vi fortsätter med det här.

HYLLAD. Förra veckan hyllades Gunilla Lundgren för sitt arbete på Rinkebyskolan. Här är hon tillsammans med pristagaren Maryse Condé. Foto: Ömer Saygin