Trendkänslig shopping i Sundbyberg

Sumpanbornas intresse för begagnat är stort – men trenden har också sina baksidor. Det som sålde som smör för 10 år sedan har inte alls ett lika högt andrahandsvärde idag, säger Mehdi Zarei, ägare till butiken Saras Basar. – När jag började kunde vi sälja kristallkronor för upp till 10 000 kronor. Nu får vi kanske 500-600.

 • Publicerad 13:23, 2 mar 2018

Sundbyberg älskar second hand.

På gångavstånd från stadskärnan hittar man ett flertal butiker som säljer begagnade kläder, möbler och prylar.

En av dessa är Myrorna på Sturegatan där Pia Eksand står och bläddrar bland raddor av kläder.

Hon bor på Kungsholmen men tar sig hit titt som tätt för att leta fynd.

Förklaringen till varför är enkel: Sumpan har inte drabbats lika hårt av upptrissade priser till följd av märkesgalna innerstadshipsters.

– Jämför man med Myrorna på Kungsholmen är det en otrolig skillnad. Det är inte för vanliga människor, säger hon.

Hon har länge handlat second hand och anser att hela konceptet faller om det blir en exklusiv grej enbart för de med mycket pengar.

– 39 kronor!

Hon håller glatt upp en blommig blus.

Trots att trenden har lett till att många butiker höjer sina priser så säger hon att en positiv aspekt är att det blivit mer socialt accepterat att leta andrahandsfynd, och hon upplever att den allmänna inställningen till second hand har förändrats.

– Förut var det skämmigt och tabu. Nu är det mer accepterat.

Pia Eksand visar upp dagens second hand-fynd. Foto: Cornelis Rikken

Trendens baksida

En som har varit med länge och med egna ögon fått uppleva hur svenskarnas relation till begagnat har förändrats är Mehdi Zarei som driver Saras Basar.

Han gav sig in i branschen redan 1988 och har under åren haft butiker på både Drottninggatan och i Solna innan han för 2,5 år sen landade på Sturegatan i Sumpan.

– Förut var det folk som inte hade pengar som handlade second hand, men så är det inte längre. Det kommer folk med jättefina bilar och parkerar utanför för att gå in och köpa en kavaj, säger han.

Man skulle kunna tro att det stadigt växande allmänintresset enbart gynnar affärerna, men faktumet att det numera är trendigt att återvinna har också sina baksidor.

Mehdi upplever att den nya, trendkänsliga kundkretsen ofta är på jakt efter specifika märken eller designers som är heta just nu, och det som sålde som smör för 10 år sedan har inte alls ett lika högt andrahandsvärde idag.

– När jag började kunde vi sälja kristallkronor för upp till 10 000 kronor. Nu får vi kanske 500-600, säger han.

Förut var det folk som inte hade pengar som handlade second hand – nu kommer folk med jättefina bilar för att köpa en kavaj

Mehdi Zarei, ägare Saras Basar

Trots detta går det bra för butiken, något han delvis tror beror på mångfalden bland kunderna.

Sundbyberg är i dagsläget en salig blandning av hippa lattemorsor som lämnat Söder för att det blev för mainstream – och invandrarfamiljer med stramare ekonomi.

En kombination som enligt Mehdi är bra för affärerna.

– För invandrare är det viktigt att det är billigt – för svenskar handlar det om miljömedvetenhet och trender, säger han, och har inga planer på att lämna Sumpan inom en snar framtid.

En second hand-saga

En annan som också stortrivs är Susanne Bergström, ägare till butiken Gammalt som nytt. Hon firar 10-års jubileum som ägare, men själva butiken har legat här sen 1986.

Historien om hur hon tog över den är en second hand-saga där ett brinnande intresse för vintage tillslut gjorde henne till butiksägare.

– Jag kom ofta hit och handlade. En dag såg jag att ägaren var gravid, och jag frågade vad hennes plan var. Hon berättade att hon skulle sälja butiken. Jag själv var rätt trött på mitt jobb, och sen gick det snabbt.

Susanne tog över butiken och säger att försäljningen bara har stigit sedan dess.

Susanne Bergström driver butiken Gammalt som nytt. Foto: Cornelis Rikken

Konceptet skiljer sig en aning från konkurrenterna – Gammalt som nytt säljer på kommission.

Detta innebär att kunder kommer in med saker de inte längre behöver, sen gör Susanne en värdering och blir objektet sålt så delar de 50/50 på vinsten. Ett vinnande koncept enligt henne själv.

– Skillnaden mellan oss och de andra butikerna är att vi själva väljer vad vi tar in. På så sätt kan vi se till att allt är fräscht och av bättre märken.

Hon upplever att kundkretsen trots detta är ungefär samma personer som handlar på Myrorna, och märker helt klart av second hand-intresset i Sumpan som något unikt.

På frågan om hon någonsin funderat på att trängas inne på Södermalm är svaret givet:

– Nej. Vi är så inarbetade här, och lokalerna där är alldeles för dyra.

Fakta

Second hand i Sundbyberg

 • Saras Basar. Sturegatan 24.
  Öppettider: 10-18 mån-fred, 10-16 lör, 12-16 sön.
 • Gammalt som nytt. Esplanaden 11.
  Öppettider: 11-18 mån-fred, 12-16 lör.
 • Myrorna. Sturegatan 36.
  Öppettider: 10-18 mån-fred, 11-17 lör, 12-16 sön.
 • Verdandi Second Hand. Fredsgatan 1.
  Öppettider:  10-18 mån-tors, 10-16 fre, 11-16 lör.
 • ER Antik. Vegagatan 14.
  Öppettider: 18-20 tis-tors, 11-16 lör-sön.
Källa: www.vintagekartan.se
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Från "dopad" marknad till pristapp i Solna och Sundbyberg

Nyheter "Vissa bostäder har tappat mer i värde än andra" Bostadspriserna har dalat i länet, så även i Sundbyberg och Solna. Men lokala mäklare som Mitt i har pratat med tycker inte att vare sig säljare eller spekulanter ska oroa sig.fredag 12/8 15:20

Ukrainska barn fick vind i seglen på Ulvsundasjön

Nyheter Läger: "Roligast är när det blåser som mest" Kriget i Ukraina har fått en oväntad följd för några av de barn som flytt till Sverige. På Solna seglarskola odlar de ett nytt intresse, som kaptener till sjöss.fredag 12/8 15:12

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30