Populärt. När många jobbar hemma föds kanske längtan efter en ny mjuk kompis att gosa med. Men kom ihåg att den nya familjemedlemmen ska tas om hand även efter pandemin, uppmanar hund- och kattstall. Foto: Mostphotos

Trenden i krisen: Allt fler vill skaffa husdjur

I takt med att fler sitter hemma ökar också intresset för husdjur. Både hund- och kattstall i Stockholm har märkt ett ökat tryck den senaste tiden.

  • Publicerad 15:01, 20 maj 2020

Lena Engen Bäckström, verksamhetschef på katthemmet Solgläntan i Vallentuna. Foto: Privat

Katthemmet Solgläntan i Vallentuna tar emot hemlösa katter för omplacering.

Under normala omständigheter brukar verksamheten ha mellan 30 och 40 katter inne. Men de senaste månaderna har verksamhetschefen Lena Engen Bäckström sett en ökad efterfrågan.

– Det är många som vill ha katter. Nu har vi ungefär 20 stycken inne, säger hon.

Lena Engen Bäckström ser en direkt koppling till den pågående pandemin.

– Det är ganska lätt att se att det beror på att folk sitter hemma i karantän och har mycket tid över, säger hon.

Ökning för hundar

Hundstallet Stockholm i Åkeshov får generellt in många intresseanmälningar för deras hundar som söker nytt hem, men har även uppmärksammat en viss ökning av att skaffa hund den senaste tiden.

– Det är mycket positivt att folk är intresserade av att ge en hemlös hund en ny chans att få nytt hem och ett underbart liv, och ser hur fantastiskt det är att leva med hund, skriver Lucille på Hundstallet i ett mejl till tidningen.

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben, tillsammans med Ryssen och Jack, till höger i bild. Foto: Måns Engelbrektsson

Ökning i år

Svenska kennelklubben såg mellan 2018 och 2019 en total ökning på en procent i antalet som skaffar hund via en kennel. Hittills i år har den siffran ökat till tio procent.

– Det har ökat väldigt mycket. Vi har även sett ökat tryck på sajten köpahund.se, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben.

Han tycker det är positivt att fler får upp ögonen för djur och ser flera anledningar till att fler väljer att skaffa husdjur. En är att många vill ha någon som sällskap nu när de är hemma. En annan anledning kan vara att ett redan planerat införskaffande av hund nu tidigareläggs.

– Vi ser flera som ändå hade tänkt att skaffa hund senare och gör det nu i stället när de har mer tid, säger han.

Samtidigt lyfter han att det är ett beslut med ansvar och som förändrar vardagen.

– Det finns alltid en risk att man inte riktigt har tänkt över sitt beslut att köpa en valp. Det händer även att uppfödare säger nej till en köpare. Våra uppfödare är måna om hundarna och vill helst inte ta tillbaka dem efter några månader, säger Hans Rosenberg.

Tänk igenom beslutet

Även på katthemmet Solgläntan är man måna om att blivande kattägare ska tänka igenom sitt beslut så att de inte ändrar sig när vardagen är en helt annan.

– Den tiden som många har nu kommer de inte ha jämt. Vi förhör oss alltid noga och man får först träffa katten, sedan åka hem och fundera och sedan komma tillbaka. Där gör vi ingen skillnad nu, säger Lena Engen Bäckström.

Nyregistrerade hundar i mars/april

Mars 2017: 3 853

April 2017: 3 936

Mars 2018: 4 580

April 2018: 4 361

Mars 2019: 4 835

April 2019: 4 508

Mars 2020: 4 843

April 2020: 5 345

Källa: Jordbruksverket

Visa merVisa mindre

Hundägare om djurens betydelse i denna märkliga tid

Foto: Mikael Andersson

Christina Isacson Hoehn, med Ludde:

– Han ger mig mycket sällskap. Och hans promenader gör att jag också kommer ut. Det betyder väldigt mycket. Jag tror han är väldigt bra för min hälsa.

Foto: Mikael Andersson

Nina Raab, med Tura:

– Jag jobbar hemifrån och då är hon ett jättestort sällskap. Jag tror vi har kommit närmare varandra den här tiden. Vi har mer tid ihop och de promenader som tidigare kunde vara en stress är numera ett nöje.

Foto: Mikael Andersson

Erika Dahlskog, med Ellie och Ivra:

– De ger så mycket trygghet och kärlek. Det är ju så med hundar, att de ger, ger, ger. Vi väntar faktiskt en valp till sommaren, det kändes som bra tajming. Jag tror vi kommer se en riktig valpboom efter detta.

Foto: Mikael Andersson

Olof Brandt, med Lucy:

– Det är min dotters hund om man ska vara noga. Men hon är med mig på dagarna, som ett hunddagis i miniformat. Hon ger mig sällskap och jag går på tre promenader om dagen, det hade jag aldrig gjort utan hund.

Ingrid Grange har koll på vad husdjur gör för måendet. Här med slädhunden Carrok som är en siberian husky. Foto: Mikael Sundström

Experten: Beröring av djur gör att vi mår bra

I kristider behöver vi hitta saker som får oss att må bra. Då kan husdjur hjälpa, menar Ingrid Grange, beteendevetare och arbets­terapeut.

Ingrid Grange, beteendevetare och arbetsterapeut, har erfarenhet av djur i vården och dess effekter.

Hon menar att det är viktigt att hitta saker som vi mår bra av när dagarna ser annorlunda ut och har en annan struktur.

– Vi får brist på inspiration när det blir mycket hemmasittande, då kan gosa och klappa på husdjur göra så vi mår bättre genom att oxytocin frisätts. Hjärnan tappar sin kreativitet annars, säger hon.

Oxytocin är ett ”må bra-hormon” som hjärnan behöver för att fungera. Det frigörs till exempel vid mjuk beröring som kramar och massage.

Husdjur kan hjälpa

Ovissheten om framtiden, social distansering och medias rapportering tror Ingrid Grange bidrar att många mår dåligt nu. Då kan husdjur hjälpa, eftersom vi mår bättre när vi får bry oss om någon annan.

Att fler väljer att skaffa husdjur i coronatider har lyft frågan om det finns en risk att folk inte har samma tid för dem sen efter krisen. Men det är inte Ingrid Grange orolig för.

– Om man skaffar husdjur så har man nog tänkt över det länge även om det är nu det blir av. Känslan för sitt djur kommer finnas kvar även efter krisen, säger hon.

Även robotdjur fungerar

Ingrid Grange har tidigare ansvarat för ett projekt där man har prövat en robotkatt på ett demensboende vilket visade sig ha effekten att de äldre blev mycket lugnare och mådde överlag bättre.

Den har även visat ha effekt vid rehabilitering för barn, enligt Ingrid Grange.

– Har man ett djur i sin närhet så finns det alltid någon att prata med, även om det är en robotkatt, säger Ingrid Grange.