Det går ofta att få in ett extra rum i din lägenhet. Foto: Arkivbild

Trenden: Bygg ett extra rum – och slipp flytta

Höga bostadspriser och hårdare lånekrav. Det blir allt viktigare att kunna få till ett extra rum i lägenheten i stället för att behöva flytta. Här är sakerna, och fällorna, du ska tänka på om du vill utveckla ditt eget hem eller letar efter ett objekt med potential.

  • Publicerad 06:50, 4 apr 2018

Läget kan du aldrig ändra på. Däremot går det att göra en hel del med planlösningen, om förutsättningarna är de rätta.

I takt med att bostadspriserna ökat de senaste åren har det blivit allt vanligare försöka få till ett extra sovrum i lägenheten som alternativ till att flytta eller för att ha möjlighet att bo mer centralt.

När de nya hårdare lånereglerna nu har införts väntas behovet bli ännu tydligare.

– Jag kan tänka mig att de olika åtgärder man har gjort nu på lånesidan påverkar rörligheten och att behovet att kunna växa i en lägenhet när du får barn är större än tidigare. Då kanske man letar efter de här objekten som har den här möjligheten, säger Mats Wilhelmsson, professor på avdelningen för bygg- och fastighetsekonomi på KTH.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bland mäklarannonserna syns det tydligt att det läggs ett allt större fokus på omvandlingspotential.

Att kunna bygga om exempelvis en trea till en fyra kan skjuta upp en oönskad flytt på flera år, något som allt fler eftersträvar.

– Jag skulle säga att med de bostadspriser vi haft i Stockholm så spelar kvadratmeterna en stor roll. Så ju fler rum du kan få ut desto bättre. Har man 40 kvadrat som är en tvåa i stället för en etta väljer många att bo tillsammans och då blir också kostnaderna lägre, säger Sanna Hederus, chefsarkitekt och delägare på Kod Arkitekter.

Enligt henne har trenden vid nyproduktion gått mot att rita in så många rum som möjligt. En lägenhet för en person ska nu också vara utformad för att två ska kunna leva där. Samtidigt har kraven på vad som är en tvåa, trea och respektive fyra förändrats genom åren. Att rita en nyproducerad trea på 49 kvadratmeter är idag inte heller ovanligt.

– Det här skruvas till mer och mer, det blir mindre och mindre. Även när man bygger exklusiva lägenheter inne i stan är det väldigt smått. På 90-talet var en trea på 85 kvadrat stor. I dag är en normal trea på 70 kvadrat. Så det har skett en förskjutning, säger Sanna Hederus.

Hon tror att trenden kommer att fortsätta, både vid nyproduktion och i form av omvandling av äldre lägenheter.

– Jag tror att vi är så illa tvungna med de höga byggkostnader vi har i dag, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men som köpare, och lägenhetsinnehavare, finns det många saker att se upp med innan det skrids till verket. Alla omvandlingar går inte alltid att genomföra så smärtfritt som man har tänkt.

Bärande väggar, avlopp och en motvillig förening kan ställa till stora problem och i värsta fall bli en kostsam mardröm.

Enligt Sanna Hederus finns det därför en hel del saker att tänka på innan man köper en bostad där det uppges vara möjligt att bygga ett till rum.

– Var noga med att kolla upp var avlopp och bärande väggar går innan du köper en lägenhet som mäklaren själv har ritat om planlösningen på. Det kan annars bli kostsamt.

Sanna Hederus

Arkitekten: Tänk på det här om du vill bygga ett extra rum i din lägenhet

✔ Det går ofta att dela av ett sovrum till två. Men tänk alltid att det är trevligt med dagsljus.

✔ Om man ska köpa en lägenhet som man vill göra fler rum i kan man tänka på att en hörnlägenhet med två fönster oftast går att dela av. Viktigt är att kontrollera att den sängstorlek man önskar får plats.

✔ Många mäklarritningar visar att det exempelvis går att flytta köket till vardagsrummet eller hallen för att få till ännu ett sovrum. Men var försiktig. Föreningen kanske inte ger tillstånd eller så är det inte tekniskt möjligt.

✔ Kontrollera noga var avlopp och bärande väggar går innan du köper en lägenhet du tänkt göra om efter en planlösning som mäklaren ritat. Det kan bli både tidskrävande och kostsamt.

✔ Alternativet är att hitta en lägenhet där man kan få fler rum på ett smart sätt utan att behöva flytta kök eller riva vägar.

✔ Vid omgörning av gamla lägenheter, exempelvis från sekelskiftet, finns det risk att förstöra den rumsliga känslan. Vid osäkerhet, anlita en arkitekt.

Källa: Sanna Hederus, chefsarkitekt och delägare på Kod Arkitekter.

Visa merVisa mindre