Antalet passager genom trängselskattens betalstationer minskar för första gången på sex år Foto: Mostphotos

Trenden bruten: Trafiken genom tullarna minskar

För första gången sedan vägtullar infördes på Essingeleden minskar antalet passager i tullarna. Under första halvan av året gjordes 5 000 färre resor genom betalstationerna per dag jämfört med samma period i fjol.

  • Publicerad 07:18, 18 sep 2018

Efter flera år av stadig ökning av fordonstrafiken är trenden nu alltså bruten.

Under årets första sex månader gjordes knappt 413 000 passager per dag genom betalstationerna. En minskning med 5 000 passager per dag jämfört med samma period i fjol. Det visar Transportstyrelsens statistik för trängselskatt.

Siffrorna är uträknande för varje dag och tid som avgifter tas ut, alltså vardagar mellan 06.30 och 18.29. Även fordon som inte är avgiftsbelagda räknas bland passagerna.

Totalt noterades en miljon färre passager – en minskning på två procent.

Det är också första gången på sex år som trafiken minskar genom Stockholms vägtullar. Mellan 2011 och 2012 minskade trafiken, men det var innan vägtullar infördes på Essingeleden.

Då: Oroande utveckling

Så sent som vid årsskiftet, när hela 2017 sammanställdes var läget ett annat. Då syntes en ökning av trafiken på nästan en procent jämfört med 2016.

Utvecklingen oroade politiken i Stockholms stad och gick helt emot trafikmålet om att minska trafiken med 0,2 procent varje år fram till 2019.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) satte då sitt hopp till att ännu fler trafikåtgärder skulle kunna vända trenden.

Till exempel ett höjt bensinpris, men även åtgärden om att så kallade förmånsbilar inte längre slipper trängselskatt. Det infördes 1 januari i år.

Före det datumet berördes inte personer med bil genom jobb eller företag av trängselskatterna.

Dessutom beslutade regeringen i slutet av 2017 att trängselavgiften ska höjas ytterligare vid årsskiftet 2020. Men om det är det som ligger bakom minskningen nu är oklart.

Svarar inte som trafikråd

Mitt i har sökt Daniel Helldén men blivit hänvisade till att han måste koncentrera sig på det politiska läget i Stadshuset efter valet och att han just nu bara uttalar sig som gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stad.

Resor genom tullarna varje halvår

Antal passager genom Stockholms betalstationer för fordon under januari till juni de senaste åren. Siffrorna är ett snitt per dag som avgifterna tas ut. Röda staplar = före Essingeleden fick betalstationer. Blåa staplar = efter Essingeleden fick betalstationer.

Källa: Transportstyrelsen.