Under förra året anmäldes fler cykelstölder än något tidigare år sedan 2005 i Sverige, något som även syntes i statistiken i innerstan.

Enligt polisen handlade det om en pandemieffekt då fler valde att cykla. Det var dessutom brist på brist nyproducerade cyklar vilket gjorde andrahandsmarknaden stor samt att det var fler dyrare cyklar i omlopp då exempelvis elcyklar har blivit allt mer populära.

I våras såg trenden ut att hålla i sig. Men nu visar färsk statistik från polisen att antalet anmälda stölder har minskat över hela innerstan under årets sju första månader, jämfört med samma period de två senaste åren.

https://www.mitti.se/nyheter/sodermalm-toppar-listan-over-cykelstolder-i-stan/repuec!flCgX3vQquJrFAEIacUaaA/

Vad det kan bero på är svårt att säga, enligt kommunpolisen Jan Nilsson som opererar på Söder – som dock ligger fortsatt i överlägsen topp vad gäller cykelstölder.

– Att det ändå har minskat kan bero på att folk är hemma i större grad och därför ser om någon släpar bort en cykel. Det kan också vara så att intresset av att köpa begagnade cyklar minskar, säger han.

– Men siffrorna är jätteglädjande. Cykelstölder är en brottstyp som plågar Södermalmsborna och som många hör av sig om.

https://www.mitti.se/nyheter/pandemieffekten-rekordstor-okning-av-cykelstolder/repudD!TFrAlHoC5PkszvZ7F9xGg/

– Vi har inte gjort några insatser mot cykelsölder men arbetet mot det och häleri ingår i det dagliga arbetet. Det handlar främst om enskilda cykelstölder och inte ligor, även om det förekommer. Det är ett brott som många gånger kan kopplas till missbrukets konsekvenser.