I nuläget är tre personer häktade misstänkta för försök till grov utpressning. Foto: Mostphotos

Tredje man häktad för försök till utpressning

Den 10 juli sköts två män vid Sörbyplan. De häktades senare misstänkta för utpressningsförsök. Nu har ytterligare en man häktats. – Det finns anledning att tro att det eventuellt kommer att bli fler frihetsberövanden, säger åklagare Anders Tordai.

  • Publicerad 13:42, 10 aug 2018

Det var på kvällen den 10 juli som två män i 20-årsåldern fick föras till sjukhus efter att ha blivit skottskadade vid Sörbyplan i Rinkeby. Initialt greps skytten misstänkt för mordförsök – men han släpptes senare. Åklagaren menar att han var utsatt för ett grovt utpressningsförsök och i nuläget är han misstänkt för grov misshandel.

Ytterligare en häktad

De två unga män som skottskadades – den ena i armen och den andra i benet –  häktades ett par dagar senare misstänkta för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.

Nu har ytterligare en man häktats, även han i 20-årsåldern. Han anhölls under onsdagskvällen och häktades under fredagsförmiddagen.

– Hans namn har förekommit i utredningen tidigare, och efter förhör den här veckan tyckte jag att man i varje fall kan påstå att det är sannolika skäl till att han är delaktig, säger Anders Tordai.

Mannen är misstänkt för inblandning vid utpressningsförsöket den 10 juli, men också för utpressningsförsök vid ytterligare ett par tillfällen. 

– Jag tror att det är en upprepad historia som har pågått under en tid, säger Tordai.

Bakgrunden till händelsen på Sörbyplan misstänks vara en obetald skuld.

– Det påstås att det finns en skuld sedan tidigare som man försöker driva in, men vad den kommer sig av vill jag inte säga.

Kan bli fler frihetsberövanden

Åklagare Anders Tordai tror att det kan komma att bli fler gripanden framöver.

– Det är tre olika tillfällen som den här personen är häktad för nu, och det är fler som har varit närvarande vid alla tillfällen, säger han.

Offren är dels den man som utsattes för utpressningsförsöket den 10 juli, dels andra personer.