Grattis! 18-årige Årstabon Johan Engman blev vinnaren i Mitt i och Samfundet S:t Eriks fototävling "Ung i ytterstan". Foto: Sacharias Källdén

Tre vänner på Årstabron blev bästa bilden

Nu är det klart! 18-åriga Johan Engman från Årsta är vinnare i Samfundet S:t Erik och Mitt i:s fototävling med temat "Ung i ytterstan".

  • Publicerad 01:15, 26 jun 2022

Bland drygt 200 inskickade bidrag föll juryn, bestående av representanter från Mitt i och Samfundet S:t Erik, för Johan Engmans foto från Årstabron. Bilden, som han vann fototävlingen på temat "Ung i ytterstan" med, föreställer tre av hans vänner på Årstabron under en natt i april.

– Vi hade varit hos en kompis i Årstaberg och gick på en promenad sent på kvällen. Jag lånade min kompis kamera, men hade ingen plan att skicka in bilden till tävlingen när jag tog den. Det var mest ett bra ögonblick och en fin utsikt. Annars brukar jag fota mest med mobilen, jag har ingen egen kamera, säger Johan Engman, som är uppvuxen i Årsta.

På bron över till Södermalm där han fotograferade sina vänner brukar de kolla på fyrverkerier på nyårsaftnar.

– Det känns lite som en högtidlig plats, säger han.

Johan Engman är precis klar med andra läsåret på Södra Latins naturvetarlinje. Nu väntar en sommar i Berlin med kompisarna. Med prispengarna, 5 000 kronor, på fickan.

– Nu behöver jag inte vara så snål när jag är där. Vi kanske går ut och käkar något gott och så kan jag köpa någon cool souvenir.

Vad tänkte du när du fick veta att du vunnit?

– Jag blev förvånad. Det var en sista minuten-grej, jag tror att jag skickade in mitt bidrag tio minuter innan deadline. Men jag blev också jätteglad såklart. Det var en kompis som tipsade mig om tävlingen.

Sacharias Källdén, fotograf på Mitt i, satt med i juryn som valde ut Johans bidrag som vinnare.

– Det var många fina bilder, men den här tycker jag var en solklar vinnare. Den passade temat och kändes personlig, det var lite som att titta i ett fotoalbum, säger han.

Vinnarbilden. "Bilden föreställer tre av mina vänner på Årstabron under en natt i tidiga april". Foto: Johan Engman

Fototävlingen

Är ett samarbete mellan Mitt i och Samfundet S:t Erik.

En jury bestående av representanter från Mitt i och Samfundet har valt ut vinnarbilderna.

Samfundet S:t Erik står för prispengarna.

Första pris är 5 000 kronor. Andrapris är 3 000 och tredjepris, som är delat, är 2 000 kronor. Övriga sex finalister belönas med ett hederspris på 1 000 kronor.

Visa merVisa mindre