Tre vandrarhem från Värmdö prisas av STF

Värmdös skärgårdsöar brukar vara bland de mest populära bland STF:s vandrarhemsgäster. I år fick Möja och Gällnö silver och bronsplacering när utmärkelsen Årets kudde utsågs. STF Svartsö fick silver i kategorin bästa natur- och kultur.

  • Publicerad 11:43, 12 nov 2018

Varje år delar Svenska Turistföreningen, STF, ut priset ”Årets kudde”  till årets bästa vandrarhem/hotell/fjällstation. Nu är vinnarna i de sex olika kategorierna korade. Prisutdelningen ägde rum i söndags i Stockholm.

Silvermedaljör i gästernas val/vandrarhem/hotell blev STF Möja vandrarhem i Värmdös skärgård med motiveringen:

”Möja är ön för den som vill bo i klassisk skärgårdsidyll. Vandrarhemmet har ett toppenläge med gångavstånd till mataffär, restauranger, bageri, ångbåtsbrygga, båthamn och fina vandringsleder. Värdparet Cesar och Klara är sanna eldsjälar som gör allt för sina gäster och lite till. En gäst motiverade sin röst med, ”Fräscht och lyxigt med en fantastisk service. Ett lyft för Möja. Nä – hela skärgården!”

Bästa kuddpremiär för Möja

Det är första gången vandrarhemmet får utmärkelsen.

– Vi är oerhört stolta över att på bara två år bli framröstad som ett av Sveriges bästa boenden. Det är jättekul att våra gäster trivs så bra hos oss och på vår vackra ö, säger Cesar Grivans, som driver STF Möja vandrarhem.

Bronset gick till en annan av Värmdös populära öboenden: STF Gällnö vandrarhem, som tidigare år vunnit både guld, silver och brons.

Motiveringen: ”På den grönskande ön Gällnö i Stockholms mellersta skärgård väntar små inbjudande slingrande stigar, nära till smultron, kohagar och fina dopp i de klara havsvikarna. Bor gör man i en röd gammal skola eller i stugor. Handelsboden har ett digert sortiment och restaurangen vid bryggan serverar fantastisk god lokalproducerad mat. Jonas och Robin med personal har skapat en hemtrevlig och rofylld plats eller som en gäst uttryckte ”Livet känns enkelt när detta är lyx!”

Guldet gick gick STF Södergården i Åre, som är Nordens enda astma och allergivänliga boende.

Svartsö prisades för natur och kultur

STF Svartsö vandrarhem vann silvermedaljen i år i kategorin natur- och kulturupplevelse. De vann brons förra året i samma kategori och i gästernas val 2016.

Juryns motivering: ”Denna skatt i Stockholm skärgård bjuder på ett riktigt äventyr. Vandra ö till ö och ta båtluffarleden genom kulturlandskap, blommande ängar, öppet jordbrukslandskap, hav och vackra klippor. Lotten med personal på vandrarhemmet förser dig med egengjorda kartor, lunchpaket och tips på smultronställen. Det här är en riktig liten skärgårdspärla!”