Kennedy Bakircioglu, Nebojsa Novakovic och Agbar Barsom följer alla årets slutspurt på nära håll. Foto: Hanna Lilja

Tre spelare minns förra guldracet mellan 08-lagen

Alla tre Stockholmslagen är med i den allsvenska guldstriden. Senast AIK, Djurgården och Hammarby hade guldvittring samtidigt så här sent på hösten var 2001. Mitt i sammanförde tre av hjältarna från den säsongen.

 • Publicerad 10:56, 13 okt 2019

Precis som i år var alla tre Stockholmslagen 2001 inblandade i guldstriden. Mitt i sammanförde tre klubbikoner och bad dem minnas tillbaka.

Djurgårdens Abgar Barsom var talangfull nykomling i allsvenskan. AIK:s Nebojsa Novakovic var superrutinerad och gjorde sin sista säsong som spelare. Hammarbys Kennedy Bakircioglu hade inte hunnit fylla 21 när han i sista omgången mot Örgryte på Söderstadion först lyfte in 3–1 – och sedan fick lyfta SM-bucklan efter seger med 3–2.

 

Agbar Barsom är enig med Nebojsa Novakovic och Kennedy Bakircioglu om att Malmö med sin rutin och bredd i truppen har en stor fördel i guldstriden, men alla håller självklart tummarna för sina respektive forna klubbar.

Abgar Barsom om…

…genombrottet:

– Både för laget och för mig var 2001 en genombrottssäsong. Jag blev utsedd till årets nykomling och det var ett bra år för Djurgården, det var då som framgångsåren tog sin början.

…säsongen 2001:

– Vi hade det rejält tufft och vann inte en match i början, och det blev snack internt om hur vi skulle lösa det. Efter att ha bytt spelsystem fick vi ett uppsving. Vi hade en bra mix av spelare med många stora profiler och inbitna Djurgårdare, som Mikael Dorsin, Richard Henriksson, Markus Karlsson och kaptenen Magnus Pehrsson. Många av oss kände guldvittringen för första gången och det gjorde att vi i slutet av säsongen var hungriga och inspirerade i stället för att känna oss slitna.

…tappet på Stadion:

– I hemmamatchen på Stadion mot Sundsvall den 2 oktober stod det 1–1 när Stefan Rehn nickade in ett mål på övertid som blev bortdömt. Hammarby gick om oss och sedan lyckades vi inte komma i kapp. Det blev en sur eftersmak efter detta, men samtidigt vann vi mot Bajen i båda derbymatcherna under säsongen. Man kan inte gå och vara bitter i efterhand.

…skillnaden mellan allsvenskan då och nu:

– 2001 var fotbollen var fotbollen precis på väg att bli slagkraftig professionellt. 2019 är det stora föreningar med stor omsättning ekonomiskt som dominerar. 2001 var det många egna produkter i Stockholmslagen, och därför blev derbymatcherna så otroligt betydelsefulla och prestigefyllda. Så är det inte riktigt på samma sätt i dag när många spelare kommer utifrån.

Fakta

Abgar Barsom

Ålder: 42.

Bor: Lägenhet i Norra Djurgårdsstaden.

Karriär i Djurgården: Totalt 87 matcher matcher, 13 mål. (2000-2002 och 2004-2006)

Gör i dag: Jobbar som spelaragent.

Guldtips: – Jag hoppas självklart på Djurgården ska ro hem det, men det är tufft spelschema för alla lagen. Malmö har bredden och erfarenheten för att kunna ta hem det.

Visa merVisa mindre

Allsvenskan topp 5 2001

 • Hammarby
 • Djurgården
 • AIK
 • IFK Göteborg
 • Helsingborg

Allsvenskan topp 5 2019 (med tre omgångar kvar)

 • Malmö FF
 • Djurgården
 • Hammarby
 • AIK
 • IFK Norrköping

”Enda gången jag har varit avundsjuk på Kennedys karriär är när han målfirade med att fånga den där ölmuggen”, skämtar Nebojsa Novakovic.

Nebojsa Novakovic om…

…säsongen 2001:

– Det spelades verkligen toppfotboll i Stockholm och det finns många likheter med den här säsongen, även om Malmö inte var i närheten det året. Vi började säsongen svagt men blev starkare och starkare. Hade det spelats några omgångar till hade vi nog gått förbi Hammarby och Djurgården. Jag tyckte att det var roligt att Hammarby visade musklerna och blandade sig i toppstriden.

…skadan:

– Jag drog på mig en spricka i benet i en Europamatch under sommaren och var inte inblandad i andra halvan av säsongen. Det var självklart jobbigt att inte få vara med på riktigt under guldstriden på hösten.

…den kastade medaljen:

– Det var svårt att komma tillbaka från skadan och det gjorde att jag bestämde mig för att sluta. Men det var viktigt för mig att få hoppa in tio minuter mot Malmö i sista matchen och tacka publiken. Det är lite sorgligt att sista säsongen i allsvenskan slutade med en tredjeplats. Vi fick medalj men jag var inte stolt, så jag kastade den direkt.

Fakta

Nebojsa Novakovic

Ålder: 54.

Bor: Lägenhet i Skytteholm i Solna.

Karriär i AIK: 104 matcher, 27 mål (1997-2001)

Gör i dag: Tränare för Vasalund.

Guldtips: – För AIK finns fortfarande en bra chans, men Malmö är väldigt starka.

Visa merVisa mindre

Publiksnitt 2001 (hemma)

 • AIK 15 496
 • Hammarby 13 614
 • Djurgården 12 481

Aktuellt publiksnitt 2019 (hemma)

 • Hammarby 23 332
 • AIK 19 299
 • Djurgården 15 079

Kennedy Bakircioglu följer årets guldstrid på nära håll och är på plats när Bajen spelar hemma. Annars är han föräldraledig just nu. ”Det är fullt upp där hemma med tre små barn”, säger han.

Kennedy Bakircioglu om…

…säsongen 2001:

– Vi hade ett lag med sammanhållning som fungerade väldigt bra tillsammans. Vi fick en bra start och blev bättre och bättre. Vi offrade oss för varandra, vände matcher och till slut hade vi skapat en känsla av att ingen kunde slå oss. Det kanske inte riktigt var så, men det var i alla fall känslan.

…skillnaden mellan allsvenskan då och nu:

– Fotbollen har gått framåt och man spelar en helt annan fotboll, när man vinner boll straffas motståndarna direkt. Jag känner igen den här fotbollen från ute i Europa. Det gäller att maxprestera hela tiden och det är en fotboll som vi inte spelade 2001. Den fotbollen var inte tråkigt, men annorlunda.

…guldglädjen på Söderstadion:

– Hammarby hade varit nära tidigare, men nu fick vi allt i egna händer i avslutningen och gick hela vägen. Guldet betydde massor för våra supportrar och glädjescenerna man såg efter att vi hade säkrat guldet mot Örgryte är fina minnen. Jag ryser lite i kroppen när jag tänker på det, det var en häftig upplevelse och något som jag placerar högt upp i min karriär, kanske allra högst.

…att följa årets guldstrid:

– Jag missar inte någonting och är på plats när Bajen spelar på hemmaplan. Jag har märkt att det inte alltid är så bra för hälsan att vara supporter, det är väldigt nervöst.

Fakta

Kennedy Bakircioglu

Ålder: 38.

Bor: Lägenhet på Östermalm.

Karriär i Hammarby: 269 matcher, 79 mål (1999-2003) och (2012-2018)

Gör i dag: Avslutade karriären i fjol. Är just nu föräldraledig.

Guldtips: – Bajen har ett enormt bra läge och det vore magiskt om det blev guld.

Visa merVisa mindre

Fakta

08-lagens återstående matcher

Omgång 28

 • IFK Göteborg–Djurgården , 21 oktober.
 • Falkenberg – AIK, 20 oktober.
 • Hammarby–Malmö FF, 20 oktober.

Omgång 29

 • Djurgården–Örebro, 28 oktober.
 • Malmö FF–AIK, 28 oktober.
 • Östersund–Hammarby, 27 oktober.

Omgång 30

 • Norrköping–Djurgården, 2 november.
 • AIK–Sundsvall, 2 november.
 • Hammarby–Häcken, 2 november.
Visa merVisa mindre