Tre pojkar på moped greps efter väskstölder

Tre pojkar har åtalats för några av fjolårets fräcka väskstölder från moped. I Hägersten och Skärholmen drabbades fyra kvinnor inom loppet av en timme.

  • Publicerad 17:00, 23 mar 2014

Den 19-åriga kvinnan var på väg från skolan. Utanför simhallen i Skärholmen körde plötsligt två pojkar upp bredvid henne på en moped. Båda hade uppdragna huvor.

Innan hon hann reagera slet en av dem åt sig hennes handväska med mobiltelefon, kontokort och SL-kort.

Den fräcka stölden inträffade den 21 oktober. Samma eftermiddag blev tre kvinnor på Hägerstensvägen och Mälarhöjdsvägen av med sina väskor på liknande sätt.

Men polisen fick snart upp spår efter de misstänkta tjuvarna. En moped hittades dumpad vid Järnbärarvägen i Bredäng, fortfarande med motorn igång. I närheten fann ett vittne flera väskor i en sandbehållare.

Efter att ha spårat med hund grep polisen två tonårspojkar i Sätra, 15 och 16 år gamla.

Nu har pojkarna åtalats vid Södertörns tingsrätt, tillsammans med ytterligare en 16-åring. Alla tre är från Botkyrka. Åtalet gäller totalt åtta stölder.

– Det var helt avgörande att vi kunde gripa dem på flyende fot och att vi fick in så bra vittnesuppgifter, säger Fredrik Ståhl vid Söderortspolisen.

Sammanlagt anmäldes ett tjugotal väskryckningar från moped i söderort i fjol. Efter att pojkarna greps blev brotten färre, enligt Fredrik Ståhl.

– När man tar tag i ett fall brukar det få effekt, säger han.

Enligt åklagaren Ola Björstrand har 15-åringen varit den drivande bakom brotten. Han misstänks för fem väskryckningar och tre försök. Offren är mellan 12 och 55 år. Pojken förnekar alla brott.

– Han menar att de väskryckta har tagit fel när de pekat ut honom i fotokonfrontationen, säger 15-åringens försvarare Stig Sahlström.

De två 16-åringarna erkänner att de varit med på mopederna men säger att de inte ryckt väskorna.

Rättegången hålls i början av april.

Fakta

Åtta stölder av väskor

21 augusti: Fyra stölder på två och en halv timme i Tumba och Tullinge. I ett av fallen drogs en kvinna med efter ­mopeden och skadades.

21 oktober: Fyra stölder på en timme i Skärholmen, Axelsberg, Aspudden och Mälarhöjden.

Källa: Södertörns tingsrätt

Visa merVisa mindre