Tre fall av coronaviruset covid-19 har bekräftats på ett av kommunens äldreboenden. Foto: Mostphotos

Tre personer på äldreboende smittade av corona

Tre fall av covid-19 har bekräftats på ett äldreboende i Upplands Väsby. Personerna har isolerats och personalen följer sjukdomsrutiner.

  • Publicerad 17:42, 26 mar 2020

Socialchefen Magnus Lublin vill inte gå ut med vilket boende det rör sig om. Han bekräftar att tre de smittade personerna bor på samma boende och att de isolerats i sina lägenheter.

– Vi har valt att inte gå ut med vilket boende det är. Men alla berörda närstående och medarbetare har blivit informerade. Har man inte blivit uppringd har man inte blivit drabbad, säger han.

Hur mår de smittade personerna?

– Det är blandat hur de mår eftersom vi pratar om en redan utsatt grupp. Någon är på bättringsvägen, någon mår inte så bra. Personalen ger det stöd de behöver och vi har undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Om de är i behov av akutsjukvård är det klart att de flyttas.

Följer säkerhetsrutiner och hygien

Hur tre de äldre personerna smittats är okänt då det inte görs fler provtagningar och smittan inte spåras. Personal testas inte och per rutin isoleras hela avdelningen och alla behandlas som smittade.

Det är okänt om fler personer på boendet har smittats men likt andra kommuner i Stockholm är fler fall är att vänta, menar Magnus Lublin. Efter vinterkräksjukan finns det tydliga rutiner för hur personalen ska förhindra smittspridning och god hygien. Än så länge har personalen tillgång till handsprit och annan skyddsutrustning, även om det är en bristvara.

– Det är för oss som för resten av världen att vi behöver visir, handskar och skyddsutrustning. Just nu har vi så att vi klarar oss ett tag till, men det tunnas ut snabbt. Vi hoppas att det är på ingång.

Inför formellt besöksförbud

De senaste två veckorna har Upplands Väsby kommun avrått anhöriga från att besöka äldreboenden, medan flera privata aktörer införde ett stopp.

– Nu kallar vi det besöksförbud, men vi har i princip haft det innan också när vi undanbett besök, och det har folk lyssnat på. I speciella fall kan vi inte säga nej, om det handlar om vård i livets slutskede till exempel, där måste vi vara humana, säger socialchefen Magnus Lublin.

Anställer ny personal

Personalbristen är stor på vårdboenden i Upplands Väsby, enligt Magnus Lublin. För tillfället är drygt 15 procent av personalen frånvarande på grund av sjukdom, vård av barn eller förkylningssymptom som gör att man inte kan gå till jobbet.

Därför letar kommunen nu efter ny personal att anställa och uppmuntrar folk att söka.

– Alla som vill är välkomna att söka. Om man till exempel blivit permitterad är det bara att höra av sig. Vi behöver händer och fötter, och att bära en matbricka eller städa kan de flesta göra. Med största sannolikhet kommer det bara bli värre som det ser ut just nu.