Åtal. På kvällen den 30 juni sköts en ung man ihjäl utanför sin bostad i Blackeberg. Nu åtalas tre personer för inblandning i mordet. Foto: Mikael Andersson

Tre personer åtalas efter Blackebergsskjutning

I slutet av juni förra året sköts en 23-årig man ihjäl utanför sin bostad i Blackeberg. Nu åtalas tre personer i Solna tingsrätt.

  • Publicerad 11:56, 23 jan 2020

På kvällen den 30 juni hördes flera skott i ett bostadsområde i Blackeberg. När polisen kom till platsen hittades en 23-årig man skjuten på marken. Enligt polisens förundersökning träffades mannen av flera skott.

Enligt vittnesförhör ska en ensam maskerad man ha avlossat flera skott mot 23-åringen, och sedan lämnat platsen på en moped.

Efter dödsskjutningen i Blackeberg – anhållen släpps på fri fot

Under hösten har en omfattande förundersökning gjorts, och flera personer häktats. De flesta har suttit häktade fram tills nu.

Igår, onsdag, väckte åklagaren Alexandra Bittner åtal mot tre personer.

– Rättegången börjar den 5 februari, säger Alexandra Bittner.

Det rör sig om en 20-årig man som står åtalad för mord och grovt vapenbrott, samt en 22-årig kvinna och en 24-årig man som åtalas för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling.

Vapnet gömdes i Vällingby

I förundersökningen står det att läsa att den 24-årige mannen ska ha skyddat den mordmisstänkte genom att undanröja bevis samt att tillsammans med honom både hämta, transportera och ordna förvaring av mordvapnet.

Mordvapnet ska sedan ha förvarats under några dagar i Vällingby hos den 22-åriga kvinnan. Hon greps i slutet av oktober. I hennes telefon ska det enligt åtalet funnits bilder där hon poserade med vapnet.

Tre dagar efter mordet hittade polisen en väska i närheten av brottsplatsen med kläder som man tror att den misstänkte 20-åringen haft på sig under skjutningen. Senare hittades vapnet gömt utomhus vid Spånga IP.

Finns det något motiv bakom skjutningen?

– Jag kommer inte påstå något särskilt motiv, säger Alexandra Bittner.

Vill ha skadestånd

Samtidigt ansöker en man i 25-årsåldern, som suttit häktad misstänkt för medhjälp till mordet, om skadestånd för psykiskt lidande. Han släpptes i mitten av november, efter att ha varit anhållen i tre dagar i juli, och sedan suttit häktad i 80 dagar under hösten. Misstankarna mot honom är nedlagda.