Tre perioder i stället för två halvlekar i Sanktan
Stockholms Fotbollförbund, STFF, inför nya spelformer i Sankt Eriks-cupen nästa år. Bland annat blir det tre perioder i stället för två halvlekar och spel 11 mot 11 påbörjas först det år spelarna fyller 15 år.
- Nyheter
- Publicerad 15:29, 18 okt 2018
– Att vi skjuter upp 11 mot 11 tills de är 15 år tror vi blir en stor snackis. Vi förbereder oss i alla fall för det. Men jag tror att negativa röster kommer att höras mest från ledare och föräldrar, inte från spelare, säger STFF:s förbundschef Björn Eriksson.
Och de förändringar som görs är alla utifrån barnens bästa, förklarar han. Det handlar om nationella beslut från Svenska Fotbollförbundet, SVFF, om hur ungdomsfotbollen i distrikten ska bedrivas.
STFF har 5 000 lag i Sanktan
Egentligen rekommenderade SVFF att förändringarna skulle införas redan till årets säsong, men det hanns inte med i Stockholm.
– Beslutet kom i november i fjol så det var svårt att hinna nå ut till alla föreningar. Vi har 5 000 lag i Sanktan så det är lite tuffare än i små distrikt där de kanske har 300 lag i seriespel. Men nu har nyheterna redan införts i många distrikt så vi kan dra nytta av det de har lärt sig, säger Björn Eriksson.
Alls ska kunna vara med i spelet
Två års utredningsarbete ligger bakom SVFF:s beslut om nya spelformer. Huvudtanken är att alla spelare ska vara med i spelet så mycket som möjligt.
De viktigaste åtgärderna för att åstadkomma det är att ha mindre spelplaner och färre spelare högre upp i åldrarna.
Svenska Fotbollförbundet har beslutat att 6–7-åringar ska spela 3 mot 3 men i Stockholm börjar lagen spela i Sanktan först det år de fyller 8 år, och då är det 5 mot 5 som gäller. Foto: Mostphotos
– Med 14 spelare på planen kommer man så klart närmare spelet än om det är 22. Då blir det inte att man står ute på en kant och inte är med och får känna på bollen, säger Björn Eriksson.
Två pauser ger ledarna bättre chans att instruera
Att ha tre perioder i stället för två halvlekar har två fördelar, menar han. En är att det ska bli lättare att låta alla spela lika mycket. Om man till exempel har nio utespelare i ett 7-mannalag så kan alla få spela två av tre halvlekar.
– Då kan alla få samma möjlighet till utveckling. Den andra fördelen är att man får två pauser som ledare, med chans att instruera då i stället för att stå vid sidlinjen och skrika medan spelet pågår, säger Björn Eriksson.
Nu ska alla klubbar informeras
Nu gäller det för STFF att få ut informationen om de nya spelformerna till alla distriktets klubbar – och be en stilla bön att reaktionerna inte blir alltför starka mot att 11-mannaspel införs först i 15-årsåldern.