Tre partier vill införa förbud mot tiggeri i Botkyrka

Tre partier vill införa ett förbud mot tiggeri i Botkyrka kommun. Men åsikterna om hur det ska genomföras går isär. Mittenmajoriteten säger nej.

  • Publicerad 11:28, 28 maj 2019

Många gick upp i talarstolen för att debattera tiggeri under torsdagens möte i Botkyrkas kommunfullmäktige. Avstampet i diskussionen var Sverigedemokraternas motion om förbud mot tiggeri i Botkyrka.

Tiggeriförbud vid butiker

Moderaterna och Tullingepartiet vill också se ett förbud, men bara på vissa platser, exempelvis utanför butiker och vid hållplatser och stationer för kollektivtrafiken.

SD inledde debatten med att hänvisa till att Stefan Löfvén uttryckt att tiggeriet måste få ett stopp och att tiggeriet enligt polisrapporter och domar kan kopplas samman med kriminella bakmän.

– Vi vill förbjuda utnyttjandet av svaga. Att påstå att vi vill förbjuda fattigdom är ett oseriöst argument, sade Martin Inglot (SD).

Östlin: Inte möjligt

Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) förklarade att mittenmajoriteten i Botkyrka avslår motionen.

– Ett förbud kommer inte lösa fattigdomen och kommer heller inte hjälpa individen, sade Ebba Östlin.

Hon hänvisade också till att SD:s förslag skulle vara omöjligt att genomföra enligt förvaltningens underlag, då det syftade till ett brett förbud mot tiggeri i hela kommunen.

Tar efter Vellinge

Moderaternas motion för ett förbud mot tiggeri tar efter Vellinge som fått godkänt att införa ett tiggeriförbud på avgränsade platser. Tullingepartiet har en liknande uppfattning. Båda partierna hänvisar till kriminalitet som kan kopplas samman med tiggeriet.

Baker: ”Sträcka ut en hand”

Moderaternas Jimmy Baker hävdar dock att det varken är genomförbart eller humant med ett totalförbud.

– Det är inte rimligt att det ska vara omöjligt och sträcka ut en hand och be en människa om hjälp, sade Jimmy Baker från talarstolen.

Samtliga partier i debatt

Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet var alla uppe i  och argumenterade mot ett förbud.

– Om ett förbud skulle hjälpa de här människorna att få ett bättre liv i sina hemländer så skulle jag också vara för det. En del distrikt och regioner i Europa har infört förbud, men det finns inget som visar att människorna som tiggde där har fått det bättre. De har blivit kriminaliserade och kanske går in på andra kriminella banor istället, sade Vänsterpartiets Ronnie Andersson.

TuP: ”Vellinge och Katrineholm”

Tullingepartiet ville att frågan om tiggeriförbud skulle avgöras vid ett senare tillfälle. I övrigt var Tullingeparitiets ledare Anders Thorén fåordig från talarstolen.

– Man måste titta på kommuner där detta gått igenom och blivit godkänt, bland annat i Vellinge och Katrineholm, sade han dock till Mitt i.