BÖRJAT. Nu börjar partierna snacka med varandra. Foto: Pekka Pääkkö

Tre partier vill bilda majoritet

Nu har de rödgröna partierna slagit sig ner kring förhandlingsbordet för att bilda majoritetsstyre.

  • Publicerad 14:08, 21 sep 2022

Nu har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet inlett förhandlingarna för ett majoritetsstyre.

Socialdemokraterna har såväl före som efter valet sagt att de gärna ser ett samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Vi har redan känt av varandra på de stora frågorna och det känns glädjande. Nu kommer förhandlingarna pågå ett tag, och vår förhoppning är att komma fram till en ny plattform innan nya fullmäktige sammanträder den 17 oktober, säger Socialdemokraternas gruppledare Karin Wanngård.

Miljöpartiet skriver i ett pressmeddelande att de vill ingå i en majoritet där de kan få igenom en radikal miljö- och klimatpolitik.

– Miljöpartiet kommer att arbeta för en stad med lägre klimatutsläpp, mer grönska, skyddad natur och större plats för människor än för bilar, säger Gabrielle Gjerswold (MP), toppnamn till kommunfullmäktige i Stockholms stad.

Rösterna i kommunvalen håller just nu på att kontrollräknas, men i det preliminära resultatet fick Socialdemokraterna 29,5 procent av rösterna, och Miljöpartiet fick 6 procent av rösterna.

Vänsterpartiet, som gjorde ett historiskt bra val, fick 15,4 procent av rösterna.

– Välfärden, byggandet av hyresrätter och en snabb klimatomställning är centrala frågor för oss, och det är i en majoritet med S och Mp som vi har störst chans att göra verklighet av den politiken. Det känns väldigt positivt inför förhandlingarna, säger Vänsterpartiets gruppledare Clara Lindblom.

Alla ser rött – lutar åt maktskifte i Stadshuset