Hjältar, robotar och dubbelmordet i februari – det är ett axplock av tillfällen då Upplands-Bro omnämnts i internationell media. Foto: Åsa Sommarström / Leon Hansén

Tre nyheter som tog Upplands-Bro ut i världen

På senare tid har Upplands-Bro kanske vant sig vid att uppmärksammas i riksmedia. Men vi på Mitt i vill påminna om tre tillfällen som går bortom Uppdrag granskning och SVT Nyheter Stockholm – och hela vägen ut i världen.

  • Publicerad 11:17, 6 nov 2019

#1 Mitt i utsåg Faruk Yildiz till lokal hjälte 2019

När vi hälsade på Faruk i grillbaren fanns två turkiska journalister från nyhetsbyrån AA på plats. Varje steg av vårt besök hos den lokala och mycket stolta hjälten i Bro dokumenterades, men vad som väntade i antalet publiceringar efteråt förstod vi nog inte.

Turkiska journalisterna Orhan Karan och Atila Altintas, fanns på plats då Mitt i:s Niklas Loman kom för att gratulera Faruk Yildiz till hjältetiteln. Foto: Åsa Sommarström

Minuter efter att Faruk tagit emot en blomsterkvast, diplom och lyckönskningar började det dyka upp artiklar på turkiska som nämnde ”Mitt i”, ”Upplands-Bro” och ”Hjälte”.

Mina damer och herrar – Farfar Faruk är Bros lokala hjälte 2019

Vi fick ta Google translate till hjälp.

”Mitt i Stockholm tidningen organiserad av allmänheten och bestämd av rösterna i tävlingen, var den kandidat som fick flest röster.”

Njaaa, där blev det kanske inte helt rätt Herr Google, men stort grattis igen till Faruk!


#2 Den fördomsfria rekryteringsroboten Tengai

När kommunen berättade att den fördomsfria rekryteringsroboten Tengai skulle hjälpa dem att rekrytera en ny digitaliseringssamordnare så riktades världens ögon ännu en gång mot kommunen.

Turkisk media var även den här gången snabba på att uppmärksamma robotens nya uppdrag.

Tengai då Mitt i träffade henne under våren 2019. Foto: Åsa Sommarström

Ännu en gång får vi återvända till Google translate, men vad säger egentligen den här översättningen om projektet?

Här möter rekryteringsroboten Tengai Mitt i:s reporter

Bodyless byst kan få många olika personlighet. Tengai förväntas sätta ett exempel i en snar framtid för att stödja arbetslösa intervjuer med kandidater i jobbintervjuer.”

Sugen på att minnas tillbaka till Tengais storhetstid i kommunen? Häng med när Mitt i:s reporter mötte henne i våras och lät sig intervjuas.


#3 Dubbelmordet i Bro

Våra grannländernas medier, både norska och danska, skrev om Upplands-Bro i samband med dubbelmordet som inträffade i Bro i februari. Än så länge har polisen inte löst dubbelmordeti. Under sommaren lades förundersökningen mot de misstänkta ner och de släpptes på fri fot.

Polisens avspärrningar efter dubbelmordet i februari. Foto: Leon Hansén


Sommarfestival i regi av sommarjobbare

Paintball, sumobrottning och ansiktsmålning i Bro Som en del i sommarjobbsprojektet ”Unga påverkar” så arrangerar ett antal ungdomar i kommunen en sommarfestival i Bro nu på torsdag den 18 augusti klockan 14-18.onsdag 17/8 10:23

Fullt fokus på SM i beridet bågskytte

Hästar och bågar fyllde Bro Park Första helgen i augusti ägde SM i beridet bågskytte rum på Bro Park. "Det kändes väldigt kul att vinna en tävling där min förening även var med och arrangerade", säger Marcus Hjortsberg som tog...tisdag 16/8 9:37