Polisbilar rycker ut (Illustrationsbild). Foto: Mostphotos

Tre nya ungdomsrån i Haninge – polisen försöker visa sig ute

De hänsynslösa ungdomsrånen fortsätter att vara ett stort problem i Haninge. – Vi hade befarat att rånen skulle ta fart igen, säger Lars-Göran Rehn, polisen.

  • Publicerad 12:00, 11 nov 2019

Mitt i berättade i helgen att ungdomsrånen i länet ökar lavinartat, och Haninge har varit en av kommunerna i år med flest problem.

Nu har tre nya ungdomsrån skett under helgen. 

Två greps efter rån i Västerhaninge

Strax efter 21.30 på fredagskvällen tvingades en 18-årig man, under hot, att lämna ifrån sig mobiltelefonen och hörlurarna till tre personer ute på Åbylundsvägen, längst upp i Åbylund, Västerhaninge.

– Två 16-åringar har frihetsberövats i fallet under helgen, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen.

Personrån i Stockholms län

Antal anmälda personrån i Stockholms län, januari–september 2019 respektive 2015

Källa: Brottsförebyggande rådet

Rånen fortsatte med två stycken i Vendelsö.

Under på natten mot lördag, vid 2-tiden, rånades en pojke i 16-årsåldern ute på Östra Strandvägen, nära Vendelsö bygdegård.

Omringades mitt på gatan

– Han blev plötsligt omringad av fyra till sex personer på gatan, vi tror de är mellan 16 och 18 år, och tvingades ta av sig både märkesjackan och märkeskläderna och lämna över, säger Lars-Göran Rehn.

Det andra rånet i Vendelsö skedde vid 17.30-tiden på söndagen, på Skomakarvägen nära Haga/Lyckeby-skolan.
– En man i 18-årsåldern klev av bussen, och blev omringad av sex till åtta personer. De sparkade och slog honom innan de slet av honom hans märkesjacka och sprang från platsen.

Polisen tror att ett och samma gäng utfört de två personrånen i Vendelsö.

Vi försöker i den mån vi har resurser att ha patruller vid Västerhaninge centrum

Lars-Göran Rehn, Haningepolisen

– Det är ingen vild gissning. Däremot tror vi inte att de rör sig till exempelvis Västerhaninge, utan där är det andra ungdomar som rånar, säger Lars-Göran Rehn.

Lars-Göran Rehn på Haningepolisen.

Polisen uppmanar nu föräldrar och ungdomar i Haninge att vara vaksamma. Bland annat råder man ungdomar att, för stunden, inte vistas själva kvällstid vid Västerhaninge station med mobiltelefoner och märkesjackor på sig.

– Någon avmattning av rånen tycks inte ske. Vi försöker i den mån vi har resurser att ha patruller vid Västerhaninge centrum. I Vendelsö har rånen skett överallt, men vi vet att busshållplatserna är platser där rånarna slår till på, säger Lars-Göran Rehn