Utsatt område. Fisksätra är tillsammans med Flemingsberg och Valsta nya områden som polisen pekar ut som utsatta för kriminalitet. Foto: Sacharias Källdén

Tre nya områden i Stockholm klassas som utsatta på polisens lista

Polisen pekar ut tre nya områden i Nacka, Huddinge och Sigtuna kommun där kriminella har en stor påverkan på lokalsamhället.

  • Publicerad 08:51, 14 okt 2021

Polisen listar sedan 2015 områden i Sverige som där kriminella inverkar på lokalsamhället. Ett 60-tal orter pekas ut som utsatt område, riskområde och – den allvarligaste kategorin – särskilt utsatt område.

De särskilt utsatta områdena kännetecknas av en hög koncentration av kriminella, hot och våld mot vittnen sker systematiskt och polisen har ofta svårt att fullfölja sitt arbete i området.

Hela listan inte offentlig

Listan uppdateras vartannat år och nästa förändring sker om drygt en månad. Men redan nu kan Sveriges Radio Ekot alltså avslöja att tre nya områden hamnar på listan.

Fisksätra och Grantorp/Visättra i Flemingsberg klassas som utsatta områden. Valsta i Sigtuna kommun bedöms som ett riskområde.

Listan hjälper polisen att prioritera sina resurser i arbetet mot organiserad brottslighet och Mats Löfving, länspolismästare menar att listan bekräftar lägesbilden de har.

–Lokal polis arbetar sedan länge i dessa områden, tillsammans med exempelvis kommunerna, och det har gett oss ett bättre kunskapsläge om problemen.

Rapporten använder polisen i Stockholm för att bestämma hur de ska prioritera sina insatser.

– Det är ett bekymmersamt läge och det krävs att alla gör sitt för att vända utvecklingen.

Nacka kan få fler poliser när Fisksätra blir utsatt område

Här är polisens nya lista över utsatta områden i Stockholm

I övriga landet har man kunnat konstatera att vissa områden inte längre klassas som utsatta, exempelvis i Göteborg. På grund av att tre nya områden tillkommer i Stockholm så får man ungefär samma antal på nationell basis.

Befolkningsmängden i de utsatta områdena är omkring 550 000 personer, vilket motsvarar ungefär 5 procent av Sveriges befolkning vid den senaste mätningen.

Sedan 2016 har polisens nationella operativa avdelning, NOA, sammanställt en lista över landets ”utsatta områden”. Det är områden som präglas av socioekonomiska problem och att kriminella har inflytande i lokalsamhället.

Listan är indelad i ”särskilt utsatta områden”, ”riskområden” (områden som riskerar att bli särskilt utsatta) och ”utsatta områden”.

Senaste sammanställlningen var från 2019

Särskilt utsatta områden:

Rinkeby/Tensta, Stockholm
Husby, Stockholm
Hallunda/Norsborg, Botkyrka
Fittja, Botkyrka
Alby, Botkyrka
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Riskområden:

Tureberg, Sollentuna
Fornhöjden, Södertälje
Hovsjö, Södertälje
Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg

Utsatta områden:

Skogås, Huddinge
Vårby, Huddinge
Älvsjö/Solberga, Stockholm
Brandbergen, Haninge
Bredäng, Stockholm
Edsberg, Sollentuna
Finnsta, Upplands Bro
Hagsätra/Rågsved, Stockholm
Hässelby/Vällingby, Stockholm
Sångvägen, Järfälla
Termovägen, Järfälla
Vårberg, Stockholm
Östberga, Stockholm
Jordbro, Haninge
Storvreten, Tumba

Visa merVisa mindre