Tre miljoner för att sälja hemtjänsten

Tre miljoner kronor kostar försäljningen av hemtjänsten i norra Skarpnäck. Socialdemokraterna är kritiska till att en ekonomiskt fungerande verksamhet säljs ut.

  • Publicerad 10:30, 8 apr 2012

Enhetschefen för den kommunala hemtjänsten fick köpa verksamheten i Hammarbyhöjden och Björkhagen för cirka 1,5 miljoner kronor. Beslutet togs i december förra året, men trädde i kraft förra måndagen.

Socialdemokraterna reagerar nu på att försäljningen av den kommunala hemtjänsten inte inbringar pengar utan i stället kostar cirka tre miljoner kronor. Av de 40 personer som arbetat i den kommunala hemtjänsten har 15 valt att inte följa med det privata bolaget och det leder till att de nu måste hitta nya arbeten. Arbeten som i dag inte finns.

– Om man inte hittar arbetstillfällen måste man börja varsla folk inom hela den kommunala hemtjänsten, säger Claes Elmgren, gruppledare för Socialdemokraterna i Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

Stadsdelsdirektören Margareta Östrand säger att man gjort en prognos på tre miljoner kronor för omstruktureringskostnader för 2012, men att det kan spilla över till nästa år.

Vid eventuell uppsägning av personal, som görs efter principen sist in först ut, kan uppsägningstider på upp till ett år bli aktuella.

– Under tiden vi letar nya arbeten ska 15 medarbetare ha löner och det kostar, säger hon.

Sonny Österman (M), ordförande i stadsdelsnämnden, anser dock att beslutet var rätt.

– Omkostnaderna kommer i alla fall. Det finns i dag färre äldre i vår stadsdel och det gör att omstruktureringar måste göras i vilket fall som helst, säger han.

Men Socialdemokraterna är upprörda över att alliansen säljer ut kommunal verksamhet och anser att de slösar bort skattemedel.

– Man plockar russinen ur kakan. Det här var den hemtjänst i stadsdelen som gick ekonomiskt bra och den behövs i den kommunala verksamheten, säger Claes Elmgren.

Fakta

Tidigare utförsäljningar

Årsta: Förskolechef tog över fyra förskolor. Pris: 634 650 kronor. Vinst ett år senare: 3,2 miljoner kronor.

Skarpnäck: Chefen för enheten för personligt stöd tog över stadsdelens samtliga brukare och 200 personliga assistenter. Samtidigt som företaget bildades arbetade chefen kvar inom stadsdelen.

Vantör: Chefer köpte hemtjänsten. Kostnad: 69 500 kronor. Nio månader senare redovisades en vinst på fyra miljoner kronor.

Visa merVisa mindre