Tre män misstänkta för kidnappning av Salembo

Enligt åklagaren kidnappades Salembon, misshandlades och pressades på pengar. Nu pågår rättegången mot tre personer som är misstänkta för bland annat människorov och grov misshandel.

  • Publicerad 09:00, 9 jun 2018

Enligt åtalet kidnappades och misshandlades en man från Salem vid två tillfällen i augusti och oktober förra året. Vid det första tillfället ska Salembon enligt åtalet bland annat ha blivit bortförd till ett fritidsområde i södra Botkyrka. Åklagaren beskriver vidare hur Salembon ska ha misshandlats på flera platser i södra Stockholm, bland annat i sitt hem i Salem, och hur han och en kvinna pressades till att betala drygt 100 000 kronor.

Hänsynslösa enligt åklagaren

Vidare ska de misstänkta ha försökt pressa mannen och kvinnan på ytterligare minst 150 000 kronor. Åklagaren Marcus Ekman kallar misshandeln och utpressningen för hänsynslös. De misstänkta är folkbokförda i Salem och Södertälje.

– Det är människorovet som är styrande i det här åtalet. Alla tre män riskerar att få fängelse för det. Det är minst fyra år, säger kammaråklagare Marcus Ekman.

Blev bortförd på parkeringsplats

Den tredje personen som Marcus Ekman nämner är en man från norra Botkyrka som tillsammans med Salembon är misstänkt för kidnappning, grov misshandel och försök till utpressning i oktober förra året.

Det är grova brott och mina förväntningar är att de blir dömda

Åklagaren Marcus Ekman

Då ska de två männen, enligt åklagaren, ha kidnappat mannen på en parkeringsplats i norra Botkyrka och därifrån fört honom till en lägenhet i samma område och till olika platser i södra Stockholm.

Även den här gången blev mannen utsatt för grov misshandel, enligt åtalet.

Männen ska också ha försökt pressa mannen och samma kvinna som i första fallet på bortåt 100 000 kronor.

Vid det andra tillfället ska mannen bland annat ha blivit förd till en lägenhet i Norsborg. Polisen hittade blodspår från mannen i trapphuset utanför lägenheten. Foto: Polisens förundersökning

– För det andra tillfället är männen åtalade för människorov, grov misshandel och försök till grov utpressning. Det var efter den andra gången som polisen kontaktades, säger Marcus Ekman.

Förnekar brott

Den åtalade Salembon förnekar brott i båda fallen. Det samma gäller mannen från norra Botkyrka som åklagaren hävdar var med i det andra fallet. Södertäljebon som är misstänkt för inblandning i det första fallet förnekar i huvudsak brott, men medger enligt åtalet vissa delar av händelseförloppet i augusti.

Marcus Ekman anser att han har starka bevis mot de tre männen. I bevisningen för det första fallet finns bland annat banktransaktioner som åklagaren hävdar gått till de åtalade eller personer som stod nära de åtalade. I bevisningen finns bland annat också en armlänk som polisen hittade på ett fält som brottsoffret pekar ut som en plats dit han blivit förd. Vidare bland annat ett bollträ som polisen hittat i den misstänkte Salembons lägenhet. På bollträet fanns blod från målsägaren.

–  Det är grova brott och mina förväntningar är att de blir dömda, annars hade jag inte väckt åtal.

Mitt i har sökt advokaten till den misstänkte Salembon.