FÄNGELSE. Nu har dom fallit mot de tre män som i våras våldtog en kvinna med intellektuell funktionsnedsättning. Foto: Stefan Källstigen

Tre män döms för grov våldtäkt av funktionsnedsatt kvinna

Tre män utsatte en kvinna med en utvecklingsstörning för en grov våldtäkt i Upplands Väsby. Nu döms de till långa fängelsestraff samt utvisning.

  • Publicerad 08:42, 7 sep 2021

Det var vid två tillfällen under våren som de tre männen våldtog den unga kvinnan i Upplands Väsby. Kvinnan har en intellektuell funktionsnedsättning.

Sanning och konsekvens

Männen förgrep sig, i olika konstellationer, på kvinnan och våldtog henne, enligt domen. Bland annat lekte de ”sanning och konsekvens” där kvinnan ska ha fått sexuella bestraffningar. Detta anser tingsrätten vara särskilt förnedrande.

Attunda tingsrätt gör bedömningen att männen förstod att kvinnan hade en intellektuell funktionsnedsättning och att hon därför var extra utsatt.

Fick skador av våldet

Rättsintygen visar att kvinnan fått skador av det våld som användes.

Två av männen, båda i 20-årsåldern, döms till åtta års fängelse för grov våldtäkt. Den tredje, en 18-åring som tidigare dömts för våldtäkt mot barn, döms till 3,5 års fängelse för grov våldtäkt.

Alla tre utvisas på livstid.