Tre Kronor hyllades på Sergels torg

Sverige tog VM-guld i hockey efter straffar mot Kanada. På måndagskvällen samlades tusentals människor för att ta emot Tre Kronor på Sergels torg.

  • Publicerad 18:17, 22 maj 2017

Redan vid halv femtiden hade många, många hundra fans samlats på Sergels torg för att ta emot hockeyhjältarna efter VM-guldet. Det skulle bli tusentals innan guldlaget äntligen dök upp.

– Det är fantastiskt att se alla som vill välkomna våra hjältar. Applådera och jubla för Tre kronor, inledde finansborgarrådet Carin Wanngård.

Artisterna Samir och Victor fick igång publiken med ”Vi ska bada nakna på Sergels torg”, trots att själva fontänen stängts av eftersom glasobelisken repareras. Guldögonblicket, när Henrik Lundqvist tog sista straffen, spelades upp på storbildsskärm.

Även statsminister Stefan Löfven, för dagen iklädd en gul och blå Sverigetröja, fanns på plats för att hylla laget.

Tog emot folkets jubel

Klockan halv sex var äntligen guldlaget på plats för att ta emot fansens jubel. Då hade de först varit på slottet för att träffa delar av kungafamiljen. Däremot var kungen själv inte hemma, avslöjade Tre Kronors lagkapten Joel Lundqvist.

– Det känns helt fantastiskt, sa lagkapten Joel Lundqvist om VM-guldet.

Han säger också att han var ganska lugn när han förstod att det var brorsan, målvakten Henrik Lundqvist, som skulle avgöra finalen under straffläggningen.

– Han var bra på straffar redan som liten.

Henke berömde fansen

Henrik Lundqvist var också en av de spelarna som tog ner mest jubel från fansen.

– Det har varit fantastiskt att känna stödet hemifrån. Fansen har varit fantastiska, sa han till den applåderande publiken.

Håkan Sparrdal från Spånga var en av fansen som tagit sig till Sergels torg. Han hade med sig sin son och lagkamraterna i Spånga hockey.

– Vi satt uppe hela natten. Det var en fantastisk match, helt underbart spel.

Anna Giles från Ingarö har tagit emot Tre Kronor många gånger.

– Sverige är bäst!

På frågan om vem som är hennes favorit i laget är svaret givet.

– Lundqvist! Båda! Jag älskar Henke, men Joel är också bra.