Tre-i-ett-lösning för ny förskola

En ny förskola öppnar i Sköndal i vår. Fem av 18 platser är reserverade för barn med funktionsnedsättningar.

  • Publicerad 19:07, 16 feb 2014

Paletten heter den förskola som öppnar i Villans gamla lokaler på Erik Engmarks väg i april. Tanken är att tre avdelningar med fokus på funktionsnedsättningar, utomhusundervisning och barnomsorg på obekväma tider ska jobba integrerat.

– Vi har sett ett ökat behov av både förskola på obekväma tider och barnomsorg för barn med funktionsnedsättningar. Just nu har vi många externa lösningar men vi ser en fördel med att samla allt på samma ställe, säger Birgitta Thulén, avdelningschef för förskola och fritid i Farsta.

Huset är redan inrett som förskola och kommer inte att behöva byggas om. Dock planerar man att inreda ett träningsrum och ett så kallat sinnesrum som anpassas för barn med funktionsnedsättningar.

– Det kommer att vara ljuskäglor och andra saker som gör att barn med exempelvis autism kan lära sig saker med olika sinnen. Barn kommunicerar på olika sätt och därför är det viktigt att bedriva undervisning som inte bara är anpassad efter kognitiv inlärning. Hörsel, känsel och syn är minst lika viktigt, säger Elisabeth Jerneke, som kommer att vara enhetschef på förskolan.

Den tredje avdelningen är en utomhusavdelning för barn i åldern 3–5 år som är i stort behov av fysiska aktiviteter.

– Det finns perfekta omständigheter för att bedriva utomhusverksamhet i Sköndal. Det är väldigt vackert och mycket grönområden, säger Birgitta Thulén.

Vi ser en för­del med att samla allt på samma ställe.