Larm. Ulf Palmgren, säkerhetschef i Österåkers kommun: ”Det finns bara tre centralt placerade ljudsändare just nu. Därför har vi ansökt om en utbyggnad˝,

Tre ”Hesa Fredrik” i Österåker kan bli 28!

Det är för få i Österåker som hör när larmet ”Viktigt meddelande till allmänheten”, VMA, tjuter. Det anser kommunen och har därför ansökt om en kraftig utbyggnad av ”Hesa Fredrik” i kommunen.

  • Publicerad 09:27, 8 jun 2022

Alla ska kunna känna sig trygga med att de blir varnade om de befinner sig utomhus

– Det finns bara tre centralt placerade ljudsändare just nu. Därför har vi ansökt om en utbyggnad, säger Ulf Palmgren, Österåkers kommuns säkerhetschef.

Totalt begär kommunen att antalet utökas från tre till 28 tyfoner/ljudsändare.

– Det är en stor geografisk yta som ska täckas och vi har haft en befolkningstillväxt som är fantastisk, säger Ulf Palmgren som skäl.

Blir det inte ett väldigt tutande i hela kommunen?

– Jo, och det är precis vad systemet är till för.

– Men det är MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, reds anm) som bedömer vad vi kommer få. Det ska bli intressant att se vad de säger. Det är få kommuner som har gjort en begäran i den här omfattningen.

Räddningstjänsten sköter

Beviljar MSB de nya VMA-tyfonerna blir det räddningstjänsten, Storstockholms brandförsvarsförbund, som sätter upp dem. De servar också de befintliga anläggningarna.

Föreslagna platser för de nya ljudsändarna är bland annat Ljusterö, Svinninge, Roslags-Kulla, Rydbo, Stava och Skärgårdsstad. Kommunen vill också ha fler ”Hesa Fredrik” i centrala Åkersberga, Österskär och Åkers-Runö.

Enligt MSB:s VMA-karta är de tre nuvarande ljudsändarna i kommunen placerade i ett mycket litet område centralt i Åkersberga – på Skolvägen, Norrgårdsvägen och vid Österåkers gymnasium. Tanken är att man ska höra larm från ljudsändarna om man befinner sig utomhus.

Kraftig befolkningsökning

De nuvarande ljudsändarna i Åkersberga kan ställas mot att kommunens befolkning sedan mitten av 1980-talet har fördubblats, med många nya bostadsområden.

– Österåkers invånares trygghet är en viktig och prioriterad fråga, alla ska kunna känna sig trygga med att de blir varnade om de befinner sig utomhus i tätbebyggt område och det sker en olycka, säger Mathias Lindow (L), ordförande i Tekniska nämnden i Österåkers kommun i en kommentar på kommunens hemsida.

Hesa Fredrik – VMA

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) är ett statligt utomhuslarm som ska varna allmänheten vid krig, stora bränder, gasutsläpp och andra allvarliga händelser.

Systemet med tjutande mistlurar testas fyra gånger per år (första helgfria måndagen i mars, juni, september och december).

Hör man larmet någon annan tid ska man gå inomhus, stänga dörrar och fönster och knäppa på radion eller tv:n för mer information. Man kan även besöka webbplatsen Krisinformation.se eller ringa informationsnumret 113 13.

Smeknamnet ”Hesa Fredrik” har använts om VMA ända sedan systemet infördes 1931.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Wikipedia

Visa merVisa mindre