Det var när en bil vägrade stanna vid en poliskontroll i Jordbro, strax efter klockan 21 i söndags kväll, som en biljakt tog vid. Kort därefter kunde bilen stoppas i höjd med Haninge golfhall på Nynäsvägen vid Jordbro industriområde.

Fyra personer sprang då därifrån, men greps en stund senare. Polisen hittade i samband med gripandet också ett vapen.

Under torsdagen häktades tre av dem, en man i 20-årsåldern från Haninge, en 17-åring från norra Stockholm och en 19-åring södra Sverige, på sannolika skäl, alltså den högre misstankegraden, misstänkta för förberedelse till mord.

De två yngre är också misstänkta för grovt vapenbrott.

Samtliga tre nekar till brott, enligt häktningsprotokollen från Södertörns tingsrätt.

Den fjärde personen som greps i söndags har släppts på fri fot.

16 nya gripanden i våldsvågen

Det senaste dygnet har polisen gripit 16 personer i Stockholm kopplade till den senaste tidens våldsvåg. Flera vapen och sprängmedel har tagits i beslag.

– Vi är inne i en intensiv fas just nu. Vi ligger mycket nära de kriminella individerna i miljön och bedömer att vi det senaste dygnet, men även tidigare har kunnat gripa flera personer som har varit på väg att begå grova våldsbrott, säger Hanna Paradis, kommenderingschef för den särskilda händelse som hanterar den senaste tidens grova brott i region Stockholm.

Rymt från boenden

De gripna misstänks för brott som mord, förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Flera av dem är minderåriga personer som rymt från LVU-boenden.

Att poliser från övriga regioner kallats in till Stockholm har hjälpt till i arbetet mot grov brottslighet, säger Hanna Paradis.

– Den förstärkning vi fått är till stor hjälp i det ansträngda läge vi är i.

Hanna Paradis och Mattias Andersson berättar om gängkriminellas våldsvåg i Stockholm.

Hanna Paradis och Mattias Andersson berättar om gängkriminellas våldsvåg i Stockholm.

Klara B Orreteg

16 nya gripanden i våldsvågen

Flera minderåriga som rymt från boenden ✔ Misstänks för mord och sprängningar ✔ Polisen: Vi är inne i en intensiv fas just nu