Polis i Hallonbergen efter mordet. Foto: Åsa Sommarström

Tre häktade för mordet i Hallonbergen

Polisutredningen efter dubbelmordet i Hallonbergen pågår intensivt. På fredagen häktades tre unga män på sannolika skäl misstänkta för mord.

  • Publicerad 15:13, 10 mar 2017

I tisdags knivhöggs ett par i 40-årsåldern i Hallonbergen till döds. Gärningsmännen tog sig in i deras lägenhet på förmiddagen och attackerade kvinnan. Hon avled i bostaden. Mannen flydde ut genom fönstret, men övermannades i närheten av de knivbeväpnade gärningsmännen. Polis var snabbt på plats och avlossade skott för att avbryta attacken. Men mannen avled av sina skador.

Fyra personer kunde gripas misstänkta för mord samma dag, varav en släpptes senare.

På fredagen häktades tre unga män, alla bosatta i Sundbyberg. De häktades på sannolika skäl, vilket är den högre graden av misstanke. Förundersökningen fortsätter.

– Det är en väldigt stor utredning. Vi ska höra om många personer och säkra mer bevisning. Vi har också väldigt mycket bevisning säkrad som ska analyseras, säger kammaråklagare Olof Calmvik till Mitt i efter häktningsbeslutet.

Han vill inte kommentera motiv och hänvisar till det tidiga utredningsläget. Polisen letar också efter en fjärde person.

– Det finns omständigheter som pekar mot att det är ytterligare en person som varit delaktig, säger Olof Calmvik.

Han vill inte uttala sig kring eventuella kopplingar till andra mord eller brott.

Finns anledning för oro om man bor i området?

– Nu har det varit många våldsbrott i västerort och jag förstår om man känner oro om man bor i området där sådana saker händer. Men den stora majoriteten är inte utsatt för brott, säger han.

De tre häktade nekar till brott.

Med anledning av morden ordnade kommunen stödsamtal på Hallonbergens bibliotek. Lokalpolisen var på plats på Hallonbergsplan under tre dagar förra veckan med sitt mobila poliskontor.

Känslan av otrygghet finns kvar hos många.

– Det är hemskt det som hänt. Och inte första gången, bara för någon månad sedan var den en skjutning här i närheten, säger Ingrid Davidsson, Hallonbergsbo sedan 70-talet.

Ingrid Danielsson.

Då, den 22 januari, sköts en man i 25-årsåldern i ett garage i Hallonbergen, och sedan en gång till på väg till sjukhus. Även i det fallet sitter tre personer häktade för delaktighet i mordet. De misstänkta är unga män, alla från Sundbyberg.

Ingrid Danielsson upplever att det blir allt våldsammare.

– Det klart man blir rädd när sådant här saker händer. Många är oroliga för överfall. Jag brukar undvika att gå ut på kvällen, det blir att man får promenera på dagen istället. Det känns som att det är mer våld nu än tidigare, å andra sidan så händer det ju inte bara i Hallonbergen, utan överallt.