Miljöbrott. Botkyrka kommun har anlitat jurister för att se om det går att stänga ner sophanteringen i Kassmyra. Foto: Privat

Tre häktade för misstänkt miljöbrott

Tre sopentreprenörer från ett företag i Botkyrka har häktats, misstänkta för omfattande miljöbrott. Boende i området hoppas nu på förändring.

  • Publicerad 12:15, 23 sep 2020

Dag Ahlse (C) Foto: Privat

Den 15 september beslutade Värmlands tingsrätt att tre personer från ett känt sophanteringsföretag med säte i Botkyrka skulle häktas, misstänkta för grovt miljöbrott. En av personerna är även misstänkt för grovt penningtvättbrott.

Brotten har enligt åklagaren ägt rum mellan 2015-2020 på flera platser i landet. I Botkyrka handlar det dels om Kagghamra som företaget har haft avfallshantering vid sedan 2007, dels vid Kassmyra där ägarna har bedrivit verksamhet sedan 2015.

"Kollar om vi kunnat göra mer"

Dag Ahlse (C), kommunalråd i Botkyrka, har i flera år arbetat för att få verksamheten att upphöra.

– Jag är rädd att det läcker en massa skit ut i naturen och att det är ett pågående miljöbrott, säger han.

Enligt honom har den politiska ledningen satt in jurister som ”jobbar dygnet runt på att stänga verksamheten på ett lagligt sätt”. Förutom kommunens egna jurister har det även tagits in en miljöjurist utifrån.

Att ingenting har hänt tidigare beror enligt Ahlse på att det är en komplex fråga kring vad som är lagligt och inte.

– En stor del är att juridiken kring miljöbrott är både svårtydd och tandlös. Den skyddar och gynnar enkelt sagt dessa företag. Ett solklart och skrämmande exempel är att dessa typer av verksamheter inte ens behöver tillstånd, vilket gör att det är enormt svårt att stoppa dem. Men vi kollar självfallet på om kommunen hade kunnat och kan göra mer, säger han.

Kämpat i flera år

Att personerna från företaget nu är häktade på sannolika skäl ingjuter förhoppningar bland närboende. Kerstin Macke bor cirka 300 meter från sopberget i Kassmyra. Hon slog redan 2018 larm om en fruktansvärd stank och buller från platsen. Hon är glad över att det nu äntligen tycks hända något.

– Vi är många, runt om i hela landet, som kämpat mot det här i flera år. Kommunens miljöinspektörer har inte synat den här verksamheten ordentligt, trots mängder med klagomål. Det har inte skett någon kontinuerlig kontroll, säger hon.

Hur har det varit för dig att bo nära Kassmyra?

– Det har luktat sopor varje gång man öppnat fönstret. När man gick ut på altanen på morgonen var det en väldig stank och ett fasligt buller.

Vad vill du ska hända?

– Jag hoppas det blir ett stopp på de etablerade anläggningarna nära samhällen. Det måste anvisas mark där det inte är störande. Det kan inte påverka omgivningen på det sätt som det gör nu, säger Kerstin Macke.

Vad händer nu?

Sopåtervinningskoncernen misstänks för att i flera år ålagt sig att transportera bort sopor och avfall från byggarbetsplatser, men inte gjort det. Istället har avfallet lagrats på olika sopstationer runt om i landet. Flera kommuner har anmält bolaget för miljöbrott.

Det har även skett flera bränder på sopstationerna, och närboende har klagat på dålig luft, andningsproblem och buller.

Åtalet mot de tre nu häktade personerna ska väckas vid tingsrätten i Värmland senast den 29 september.

Visa merVisa mindre