Skenande byggkostnader har lett till långvarig kritik mot tekniska förvaltningen. Foto: Åsa Sommarström

Tre förvaltningschefer sparkade på ett år

Tekniska förvaltningens chef i Botkyrka kommun har fått sparken. Det är tredje chefen som få lämna jobbet på drygt ett år. Och nu vill inte kommunens revisorer inte ge politikerna i ansvarsfrihet.

  • Publicerad 08:47, 25 apr 2016

Botkyrka kommun fick i november förra året skarp kritik av revisionsbyrån PWC för att trots flera år av påpekanden inte ha gjort tillräckligt för att förhindra att byggen och ombyggnationer av exempelvis skolor och sporthallar blir dyrare än budget.

Enligt den rödgröna majoritetens förslag ska kommunfullmäktige godkänna årsredovisningen för 2015 på torsdag. Men de samlade revisorerna från oppositionspartierna vill inte godkänna tekniska nämndens jobb. De menar att nämnden brustit i styrningen och kontrollen av tjänstemännens jobb.

– Konsekvenserna av det blir att samliga ledamöter får lämna sina stolar, säger oppositionsrådet Jimmy Baker (M).

Baker har länge kritiserat nämndens jobb. Han överväger nu tillsammans med gruppledarna för Tullingepartiet, Liberalerna och Centern att JO-anmäla Botkyrka kommun, men om nämndens arbete var en del av det ville han inte säga i fredags.

I februari fick tekniska förvaltningens chef sparken. I januari fick den inhyrde fastighetschefen sparken och vid förra årsskiftet fick dess företrädare sparken. I december kom fakturor för flera miljoner in till fastighetsenheten. Ingen visste till en början om de var korrekta eller bluffar. Sedan dess har saken utretts, men det mesta pekar nu på att inget brott är begånget utan resultatet av bristande kontroll.

Avgående miljöpartisten Dan Gahnström har varit ordförande i nämnden som kritiseras.

– Det har funnits brister vad gäller protokollförda beslut, kontroll och uppföljning. För det är vi värda kritik. Men vi vände ett befarat ekonomiskt underskott till överskott på 10,5 miljoner kronor. Att i det läget föreslå att inte ge ansvarsfrihet är att gå för långt, enligt min mening, säger han.