Fängelse. En person dömdes nyligen till fängelse för grovt sexuellt övergrepp mot barn på en förskola i kommunen. Genrebild. Foto: Jannie Flodman

Tre fokusområden i förskoleutredning

De närmaste dagarna inleds en extern utredning efter fängelsedomen mot en tidigare förskoleanställd. Nu har kommunen gått ut med information om vad utredningen ska söka svar på.

  • Publicerad 10:37, 28 jan 2022

Det var i höstas som mannen, som var anställd på en förskola i Ekerö kommun, polisanmäldes efter misstankar om att han ska ha genomfört sexuella handlingar mot ett barn på förskolan. Mannen togs ur tjänst i samband med polisutredningen, och den 4 januari dömdes han till fängelse i ett och ett halvt år för grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Kort därefter gick kommunen ut med att en extern utredning skulle inledas i januari. Den kommer dock att flyttas fram en aning och inleds i början av februari.

Mitt i har tagit del av ett informationsutskick till vårdnadshavarna och personal på förskolan där Ekerö kommun lite mer ingående informerar om vad utredningen ska innehålla.

"Den externa utredningen kommer fokusera på förskolans rutiner och agerande kopplat till händelsen, och omfatta tre områden", skriver kommunen i utskicket.

Intervjuar vårdnadshavarna

Fokusområdena är anställningsprocessen, hantering av synpunkter, klagomål och incidenter samt processen i samband med vetskap om händelsen.

"Under utredningen kommer intervjuer genomföras med såväl ledning och chefer som med förskolepersonal. Utredningen kommer även att kontakta er vårdnadshavare för att få med era perspektiv och erfarenheter", skriver kommunen.

Kommunens målsättning är att utredningen ska vara klar i maj.

Döms för grovt sexuellt övergrepp mot barn

Oberoende utredning inleds efter grovt sexualbrott mot barn

Så vill Mälaröborna ha sina bibliotek i framtiden

Nyheter Besökare har svarat på frågor i stor undersökning Mer aktiviteter för unga och lättare att hitta parkering. Det finns på önskelistan när Mälaröborna sagt sitt om bibliotekens nutid och framtid.fredag 20/5 14:59

Här kan vuxna börja med friidrott på öarna

Nyheter Mälarö SOK: "Man får prova efter förmåga" Sugen på kulstötning, längdhopp och sprint, men utan erfarenhet och med junioråren bakom dig? Ingen fara. Sedan några veckor samlas ett gäng vuxna nybörjare för att träna friidrott tillsammans.fredag 20/5 14:54

Trädgårdsförening ordnar plantbyte på bibblan

Nyheter Chili och tomat vanligast i byteshandeln Gå till bibblan med en chiliplanta och kom hem med en slanggurka. 24 maj är det möjligt, när Västerorts Trädgårdssällskap ordnar Plantbytarkväll i Ekerö centrum.fredag 20/5 11:58