Det var i höstas som mannen, som var anställd på en förskola i Ekerö kommun, polisanmäldes efter misstankar om att han ska ha genomfört sexuella handlingar mot ett barn på förskolan. Mannen togs ur tjänst i samband med polisutredningen, och den 4 januari dömdes han till fängelse i ett och ett halvt år för grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Kort därefter gick kommunen ut med att en extern utredning skulle inledas i januari. Den kommer dock att flyttas fram en aning och inleds i början av februari.

Mitt i har tagit del av ett informationsutskick till vårdnadshavarna och personal på förskolan där Ekerö kommun lite mer ingående informerar om vad utredningen ska innehålla.

"Den externa utredningen kommer fokusera på förskolans rutiner och agerande kopplat till händelsen, och omfatta tre områden", skriver kommunen i utskicket.

Intervjuar vårdnadshavarna

Fokusområdena är anställningsprocessen, hantering av synpunkter, klagomål och incidenter samt processen i samband med vetskap om händelsen.

"Under utredningen kommer intervjuer genomföras med såväl ledning och chefer som med förskolepersonal. Utredningen kommer även att kontakta er vårdnadshavare för att få med era perspektiv och erfarenheter", skriver kommunen.

Kommunens målsättning är att utredningen ska vara klar i maj.

https://www.mitti.se/nyheter/doms-for-grovt-sexuellt-overgrepp-mot-barn/repvad!lfmfWnY6bCvMMiIRYQkEg/

https://www.mitti.se/nyheter/oberoende-utredning-inleds-efter-grovt-sexualbrott-mot-barn/repval!bEfnTg6dBgO3w3YP9tYB7Q/