Det är konstaterat att det var en varg som rev de tre fåren. Foto: Mostphotos

Tre får rivna av varg i Tyresta by

Tre får i Tyresta by blev rivna av en varg natten till söndag. Fåren vistades i en hage alldeles vid gårdsplanen. – Det är oroväckande att vargen vågade sig ända dit fram, säger Michael Jensen, som sköter visningsjordbruket.

  • Publicerad 14:53, 3 sep 2017

I morse hittade Michael Jensen ett svårt skadat får i en hage alldeles intill gården i Tyresta by i Tyresta nationalpark. Han fattade misstankar om att ett rovdjur varit framme och ringde länsstyrelsen. Jourhavande personal var snart på plats och konstaterade att fåret hade rivits av en varg.

– Det var bitet på ett specifikt sätt, som bara rovdjur gör, berättar Michael Jensen som hittade ytterligare två rivna får en stund senare.

– Ett var dött och ett var skadat. Tyvärr var vi tvungna att avliva både det och det första fåret vi hittade, säger han.

Ständig övervakning

Det finns hagar med elstängsel i Tyresta by, men den hage de tre fåren vistades i var omgiven av ett trästaket. Orsaken är att gården, som drivs av Stiftelsen Tyrestaskogen, är ett visningsjordbruk. Hit får besökare komma och titta på djuren och se hur ett jordbruk sköts.

– Vi kan inte ha elstängsel överallt, vi driver ju en publik verksamhet och det är mycket barn som går omkring. Men nu har vi flyttat alla får till en hage med elstaket och vi kommer att ha ständig övervakning, även på natten, säger Michael Jensen.

Tyresta by har 100 får, varav 40 tackor. Eftersom gården är specialiserad på utrotningshotade lantraser är ett antal av dem utrotningshotade roslagsfår. De tre får som revs var dock gotlandsfår, som det finns gott om.

– Om de hade varit roslagsfår hade det också varit en förlust ur avelssynpunkt. Nu är det en ren ekonomisk förlust, säger Michael Jensen.

Vargtik i området

Under de senaste månaderna har en vargtik, utrustad med ett GPS-halsband, rört sig på Södertörn. Om det är den vargen om rivit fåren i Tyresta by vet man inte.

Michael Jensen är nu orolig för att vargen ska återvända till gården.

– Det är ju sannolikt att den fått smak på det här och kommer tillbaka, säger han.