Tre explosioner på mindre än två timmar – polisen utesluter inte ett samband. Foto: Mitt i

Tre explosioner i Stockholmsområdet på mindre än två timmar

På mindre än två timmar smällde det på flera platser i Stockholmsområdet. Polisen utesluter inte ett samband mellan de tre explosionerna.

  • Publicerad 09:55, 17 okt 2019

Någon minut efter klockan ett under natten till torsdagen exploderade det i närheten av fastighet i Vaxholm. En dryg timme senare exploderade det igen – på Södermalm.

– Vi åkte dit och kunde konstatera att uppgifterna var korrekta – det hade inträffat en explosion, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Flera rutor på bilar som stod parkerade på Nytorgsgatan krossades i samband med explosionen. Foto: Johan Thornton.

Efter smällen på Nytorgsgatan på Södermalm dröjde det inte länge innan det exploderade ytterligare en gång. Strax innan klockan tre larmades polisen till Södertälje.

– Vi var på plats i ett annat ärende i Södertälje och släckte bilbränder. Då exploderade en festlokal tvärs över gatan, det small så att samtliga rutor i lokalen åkte. Det var en rejäl röra inne i lokalen. Det var ingen brand, vi behövde inte släcka, säger Patrik Johansson, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Explosionen i Vaxholm inträffade utanför en hembygdsgård. Foto: Fredrik Sjöquist.

Utesluter inte ett samband

Enligt SVT Nyheter kallades det nationella bombskyddet till Vaxholm efter att det exploderat i närheten av en hembygdsgård. Men när det började smälla på andra håll i Stockholmsområdet prioriterades ärendet ner och bombskyddet fick vända.

– Det är inga uppgifter jag kan bekräfta. Men jag vet att bombskyddet har varit på plats både på Södermalm, i Södertälje och Vaxholm, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Tre explosioner på mindre än två timmar, ser ni något samband?

– Händelserna utreds separat men vi utesluter inte ett samband – ingenting utesluts innan ett åtal väcks. Vi kommer såklart att kolla på kopplingar till annan grov kriminell verksamhet men än så länge är det för tidigt att uttala sig om några kopplingar, säger Ola Österling.

Explosionsplatsen på Södermalm ligger nära Katarina Norra skola. Foto: Johan Thornton.

Ingen skadad

Varken i Vaxholm, Södertälje eller på Södermalm finns några uppgifter om att någon skadats i explosionerna. Däremot har flera rutor på byggnader runtomkring krossat. På Södermalm gick flera rutor på bilar parkerade på Nytorgsgatan sönder.

Explosionsplatsen på Södermalm ligger dessutom vägg i vägg med Katarina Norra skola. Enligt rektorn Johan Arvidsson ska det inte finnas någon hotbild mot skolan.

– Dom säger att det inte har något med oss att göra. Det finns ingen hotbild och de väntar sig inget mer liknande, säger Johan Arvidsson.

Ökad närvaro

Polisen kommer under dagen att ha fortsatt fysik närvaro i områdena där det smällde under natten.

– Vi kommer svara på eventuella frågor och förhoppningsvis få del av nya uppgifter som kan hjälpa oss i utredningarna, säger Ola Österling.