Årstabron. En man mördades på bron i september förra året. Foto: foto: Michael Toll

Tre döms för mordet på Årstabron

Tre män döms för mordet på en 27-åring man på Årstabron förra hösten. En av dem är en 30-åring gängledare från Rågsved som döms till livstids fängelse för att ha lejt två andra män att mörda 27-åringen.

  • Publicerad 14:06, 19 jan 2022

Nu har dom fallit i det uppmärksammade mordet på Årstabron, i september 2020.

Gängledaren från Rågsved döms till livstids fängelse för anstiftan till mord, då tingsrätten finner att han lejt två andra män från söderort för att mörda sin tidigare vän, en 27-årig man från Farsta som hade koppling till Fagersjönätverket.

De två män som döms för att ha utfört mordet ska ha lurat med 27-åringen ut på bron, där de på nära håll sköt mannen med flera skott i huvudet och i kroppen.

De båda männen, från söderort, döms till livstids fängelse respektive 14 års fängelse för mordet, då den ena var under 21 år när mordet begicks. De har båda förekommit i kriminella kretsar i Årsta, vilket Mitt i skrivit om tidigare.

Fick hjälp av FBI

För att lösa brottet har polisen analyserat krypterade chattar, såsom Encrochat och framför allt Anom. Anom är skapat av amerikanska FBI för att infiltrera kriminella nätverk.

Genom Anom har åklagaren kunnat bevisa att 30-åringen beställt mordet på 27-åringen.

- Utredningen visar att mordet planerades och förbereddes under förhållandevis lång tid. Brottsplanen var också förslagen på så sätt att offret lurades till mordplatsen, där han sköts till döds med sammanlagt fem skott. Med hänsyn till bland annat dessa omständigheter är gärningens straffvärde fängelse på livstid, säger rådmannen Daniel Eriksson vid Södertörns ringsrätt.

Stökig rättegång

Mordet har skapat stor uppmärksamhet, bland annat för att tumult uppstod under rättegången som fick skjutas upp.

Enligt Aftonbladet greps åtta åhörare misstänkta för att ha planerat ett mord under rättegången. En av männen som utförde mordet ska också ha slagit gängledaren från Rågsved mitt under rättegången.

De dömda männen nekar till brott.

Ytterligare en man tros vara inblandad i mordet. Det är en 24-årig Farstabo som är häktad i sin utevaro för medhjälp till mord.