Tre män döms till dagsböter för att ha rivit ner reklam för Sverigedemokraterna i Östermalmstorgs t-bana i augusti förra året. Männen ska också betala skadestånd till SD. Foto: Mostphotos

Tre dömda för att rivit ner SD-reklam

Tre män döms till dagsböter för att ha rivit ner reklam för Sverigedemokraterna i Östermalmstorgs t-bana. Männen ska också betala skadestånd till SD.

  • Publicerad 15:58, 14 nov 2016

Reklamen sattes upp av Sverigedemokraterna inne i tunnelbanestationen i augusti i fjol och väckte starka känslor. På engelska bad partiet om ”ursäkt för röran” i Stockholm som man menar har uppstått efter det ökade tiggeriet på gatorna i staden.

SL fick snabbt kritik av många som krävde att reklamen skulle tas ner, men SL valde att låta reklamen sitta kvar. Men endast ett par dagar efter att reklamen hade satts upp revs den istället ner under två dagar ner av demonstranter. Och nu döms alltså tre män från Stockholm för skadegörelse.

Två av männen ska enligt domen ha rivit sönder en affisch och dömdes till 50 dagsböter var. Den tredje mannen dömdes till 80 dagsböter då han rivit sönder ytterligare en del av reklamen.

Den senare mannen dömdes också till att betala 21 000 kronor i skadestånd till SD, medan de två andra männen får betala 3 500 kronor var i skadestånd till partiet.

Efter att stora delar av reklamen hade rivits ner valde SL att efter en vecka ta ner alla affischer och vepor som fanns kvar. Då av säkerhetsskäl enligt landstinget.