Seija Rudsberg spenderar semestern på lotten – och bjuder gärna in andra att dela naturupplevelsen med bland annat fjärilsskådning. Foto: Ida Leveby Andersson

Tre coronasäkra tips för en lyckad ”hemester” i Bromma

2020 är året att upptäcka Bromma på hemmaplan. Vi listar tre lokala utflyktsmål för sommaren – och pratar med 75-åriga Seija Rudsberg som vet hur man hemestrar. – Det går ingen nöd på mig så länge jag får vara på lotten, säger hon.

  • Publicerad 06:37, 22 maj 2020

Råden om karantän och avrådan från icke nödvändiga resor har förlängts fram till mitten av juli. I förra veckan sa statsminister Stefan Löfven att resor som motsvarar en timme eller två med bil ifrån hemorten kan genomföras i sommar – men under större eget ansvar.

Det rådande coronaläget har minst sagt satt stopp för många semesterplaner. Då gäller det att ta sig en närmare titt på sin omgivning – vägen till små äventyr är närmare än vad du tror.

Vandra bland Äppelvikens villor

1908 köptes Äppelviken av Stockholms stad för 1,70 kronor per kvadratmeter. Idag är stadsdelen en av de mest exklusiva. Här finns miljonvillorna att både beundra och avundas.

Färgglada parhus längs Alviksvägen.

Lär känna Äppelviken lite närmare i sommar genom att gå på vandring bland de branta gatorna. Gör en avstickare till Gelato Scarfo och fortsätt till Per Albin-husen i Ålsten för att njuta av arkitektur lika vacker nu som då.

Kolonilotten – en grön oas mitt i stan

Prunkande rosor, väldoftande blommor och inspirerande plantsättningar. Insup naturens skönhet på någon av Brommas alla koloniträdgårdar i sommar. Här finns dessutom ett av Sveriges största och äldsta; paradiset Iris i Riksby, som under hösten fick en egen tv-serie.

I närheten av koloniområdet finns parkeringsplats och strandbad. Foto: Ida Leveby Andersson.

75-åriga Seija Rudsberg är en av dem vars lott spirar av grönska på Johannelunds koloniträdgårdsförening. På de 120 kvadratmetrarna växer svarta vinbär, mangold och vitlök. Nytt för i år är bondbönor.

– Jag ville testa något nytt. Jag hoppas att de tar sig, säger hon.

Seija Rudsberg. Foto: Ida Leveby Andersson.

För henne är lotten ett självklart utflyktsmål i sommar. Och hon delar gärna med sig av naturens skönhet.

– Många brukar komma hit och titta och ta en liten promenad. Det är ett bra tips. Så länge man håller lite avstånd och går försiktigt, säger hon.

Hej då Medelhavet, hej Mälaren!

Ängbybadet i Bromma. Foto: Elin Angvarsson.

Bromma är fullt av vatten att plaska och bada i. Förutom stadens tre strandbad Solviken, Johanneslund och Ängbybadet finns även Nockeby klippor som är värda en utflykt. Vill du hålla garanterat avstånd och få Mälaren för dig själv? Hyr en kajak och ta dig ut en bit på vågorna.