ROT-priset, som ursprungligen instiftades 1990, delas ut av Stockholms byggmästarförening till det ombyggnadsprojekt ”som bäst tillvaratagit husets kvaliteter och/eller givit fastigheten en ny användning på ett smakfullt sätt”.

Tre av sex nominerade bidrag till 2021 års pris ligger på Östermalm.

Gasverket Hus 8:

Det gamla reningshuset, som ritades av Ferdinand Boberg, var tidigare en anläggning för att rena kolgas, och på grund av det miljöfarliga avfallet behövde man göra en omfattande sanering.

Samtidigt har byggnadens skyhöga kulturhistoriska värde krävt stor hänsyn under renoveringen. I dag används huset av Berghs School of Communications.

Kvarteret Eken 7 Sveriges Läkarförbunds hus på Villagatan 5:

Har genomgått en omfattande renovering. Men samtidigt som tillgängligheten förbättrats och energiförbruknings minskat har man haft ambitionen att både bevara och återställa kulturhistoriska värden så långt det går, skriver Byggmästarföreningen i nomineringen.

VRAK – Museum of Wrecks Den kulturminnesmärkta byggnaden Båthall 2 på Galärvarvet:

Har byggts om för att inrymma Djurgårdens nya vrakmuseum. Inspirationen kommer från människans möte med havet.

”Valen av robusta material som passar in i museets maritima tema syns bland annat i form av glasdetaljer som anspelar på vattnets effekter, det starkt sjöfartsförankrade träslaget ek och tumlade stengolv.”