Nominerade. VRAK, Gasverket Hus 8 och Läkarförbundets hus är nominerade till årets bästa ombyggnad av Stockholms Byggmästarförening. Foto: Byggföretagen, Linus Flodin, Wilhelm Rejnus, Anneli Karlsson

Tre byggen på Östermalm kan få pris

I höst delar Stockholms Byggmästarförening ut pris till årets bästa ombyggnad. Av sex nominerade bidrag ligger inte mindre än tre på Östermalm.

  • Publicerad 15:00, 14 maj 2021

ROT-priset, som ursprungligen instiftades 1990, delas ut av Stockholms byggmästarförening till det ombyggnadsprojekt ”som bäst tillvaratagit husets kvaliteter och/eller givit fastigheten en ny användning på ett smakfullt sätt”.

Tre av sex nominerade bidrag till 2021 års pris ligger på Östermalm.

Nominerad. Gasverket Hus 8 i Hjorthagen. Foto: Byggföretagen

Gasverket Hus 8:

Det gamla reningshuset, som ritades av Ferdinand Boberg, var tidigare en anläggning för att rena kolgas, och på grund av det miljöfarliga avfallet behövde man göra en omfattande sanering.

Samtidigt har byggnadens skyhöga kulturhistoriska värde krävt stor hänsyn under renoveringen. I dag används huset av Berghs School of Communications.

Nominerad. Läkarfurbundets hus på Villagatan 5. Foto: Linus Flodin, Wilhelm Rejnus

Kvarteret Eken 7 Sveriges Läkarförbunds hus på Villagatan 5:

Har genomgått en omfattande renovering. Men samtidigt som tillgängligheten förbättrats och energiförbruknings minskat har man haft ambitionen att både bevara och återställa kulturhistoriska värden så långt det går, skriver Byggmästarföreningen i nomineringen.

Nominerad. Båthall 2 på Galärvarvet blir vrakmuseum. Foto: Anneli Karlsson

VRAK – Museum of Wrecks Den kulturminnesmärkta byggnaden Båthall 2 på Galärvarvet:

Har byggts om för att inrymma Djurgårdens nya vrakmuseum. Inspirationen kommer från människans möte med havet.

”Valen av robusta material som passar in i museets maritima tema syns bland annat i form av glasdetaljer som anspelar på vattnets effekter, det starkt sjöfartsförankrade träslaget ek och tumlade stengolv.”