Två av bränderna. Den största branden nära Karlberg var den 23 september (till vänster). Den andra bilder var nära Stensjön den 16 september. Foto: Stiftelsen Tyrestaskogen.

Tre bränder på elva dagar i Tyresta

På mindre än två veckor har det brunnit tre gånger i Tyresta. "På åtminstone två av de tre brandplatserna hade det anlagts otillåtna eldstäder", säger nationalparkschefen Jonas Ekstrand. Nu ska bevakningen i området öka.

  • Publicerad 13:52, 29 sep 2020

Under coronapandemin har fler sökt sig ut i Tyresta. Många fler.

– Vi har sett någonstans mellan en 50- och 100-procentig ökning. Det är såklart väldigt roligt men det finns en baksida med en ganska stor belastning på parken. Alla förstår inte att allemansrätten är inskränkt i nationalparken och naturreservatet, säger nationalparkschefen Jonas Ekstrand som också är vd för Stiftelsen Tyrestaskogen.

Att elda är till exempel bara tillåtet vid eldstäderna vid rastplatserna.

– Vi river dagligen otillåtna eldstäder. Vi har sett en stor ökning under corona. Vi kan räkna till hundratals.

Största nära Karlberg

Mellan den 16 och 26 september har det varit tre bränder i området.

– Det har varit två bränder och även en lite större som också tog träd, säger Jonas som poängterar att bränderna polisanmäls.

Den största var nära Karlberg i naturreservatet och hann sprida sig till ett nästan en halv hektar stort område. Den andra var väster om Stensjön i nationalparken och den tredje vid Källvretarna i naturreservatet.

– Det är svårt att spekulera i hur bränderna har uppstått. Vi kan konstatera att vid åtminstone två av brandplatserna hade otillåtna eldstäder anlagts.

Jonas Ekstrand poängterar att det är väldigt torrt i marken.

– Även om det regnar är det bara blött på ytan. Vi får glöd under markytan och rotbränder som sprider sig och slår upp. Släcker man och går därifrån kan det dröja dagar innan en undermarkbrand poppar upp igen.

Ökar bevakningen

Nu ska bevakningen av naturområdet öka med patrullerande tillsynsmän och kanske drönar­övervakning.

– Det tar stora resurser från vår lilla förvaltning.

I minnet ligger storbranden för 21 år sedan då 450 hektar urskog slukades.

– Det är såklart väldigt allvarligt att vi får bränder. Det riskerar att orsaka stora skador, i första hand på naturen men får vi en storbrand kan det också handla om människoliv och byggnader, säger Jonas Ekstrand.

Det här gäller om du vill elda

Det är förbjudet att elda förutom på anvisad plats – både i naturreservatet och nationalparken.

Därför är det aldrig tillåtet att elda utanför de fasta eldplatserna.

Eldstäderna är markerade på Tyresta-kartan och ligger på vissa ställen vid vindskydd.

Ibland är det eldningsförbud också där på grund av hög risk för skogsbrand. Brandriskupplysningen på telefon 08-741 00 10 ger besked.

Källa: Stiftelsen Tyrestaskogen, Region Stockholm

Visa merVisa mindre

En egenbyggd eldstad. Foto: Stiftelsen Tyrestaskogen