Bilden till höger visar en AK-47:a, det automatvapen som misstänks ha använts vid mordet på 12-åriga Adriana den 2 augusti 2020. Bilden är från en musikvideo som spelades in innan mordet och är hämtad från polisens presentation. Foto: Sacharias Källdén/Polisen

Tre åtalas för vapenbrott efter mordet på 12-åriga Adriana

Tre män åtalas för synnerligen grovt vapenbrott efter att ha poserat med automatvapen i en musikvideo. Ett av vapnen som förekommer i videon tros vara samma skjutvapen som avfyrade det skott som släckte 12-åriga Adrianas liv i Hallunda i fjol.

  • Publicerad 14:05, 14 jul 2021

De tre männen – en 26-åring från Västerås, en 23-åring från Västerås och en 29-åring från Vårby – står åtalade för synnerligen grovt vapenbrott, vilket är den grövsta misstankegraden.

Enligt åtalet har de haft fyra skarpa skjutvapen i sin ägo. Varav en av dem är en AK-47:a som bedöms vara samma vapen som användes i Hallunda den 2 augusti 2020, där 12-åriga Adriana avled efter att ha träffats av en förlupen kula som var ämnad för någon annan.

AK-47:an har polisen ännu inte hittat.

– Det finns inget slut på detta arbete förrän vi har fått de ansvariga för det som hände den andra augusti lagförda, säger Lukas Molander, utredningsledare vid polisens avdelning för grova brott i polisområde Stockholm Syd.

Användes i musikvideo

Enligt åtalet har samma vapen, och den bil som hittades nedbrunnen dagar efter mordet, ha använts i en musikvideo som spelades in i Sollentuna, Stockholm och Västerås några dagar innan mordet. Videon publicerats sedan på internet ungefär en månad senare.

Syftet med musikvideon, menar åklagaren, är att sprida den för att stärka sin kriminella identitet och våldskapital.

Alla tre som åtalas i dag nekar till brott.

Häktade utomlands

I utredningen sitter totalt fem personer häktade. En sitter häktad i Sverige, en i Spanien och övriga tre är häktade i sin utevaro och tros vara i Turkiet, meddelar Lukas Molander.

– Den gripne i Spanien överförs till Sverige nästa vecka. Han har samtyckt till det, säger Anna Svedin, vice chefsåklagare.

Artikeln publicerades ursprungligen den 14 juli, inför presskonferensen.

Lukas Molander, utredningsledare vid polisens avdelning för grova brott i polisområde Stockholm Syd och Anna Svedin, vice chefsåklagare. Foto: Jonas Månsson